NUNS: Dva slučaja ugrožavanja novinara u jednom danu

NUNS

Nezavisno udruženje novinara Srbije izražava zabrinutost zbog dva slučaja ugrožavanja novinara koja su se desila u istom danu.

Prema saopštenju NUNS-a, novinarka Verica Mariničić je proteklog vikenda, u toku noći tačnije subote na nedelju, primetila poruku koja je objavljena na nalogu S.R.

„U pitanju je veoma vulgarna poruka koja sadrži i određenu pretnju, koja je izazvala strah kod novinarke, posebno zbog toga što je više puta u prethodnim godinama napadana, odnosno prećeno joj je i nad njom se već duže vreme u kontinuitetu sprovodi pritisak zbog posla koji obavlja“, navodi se u saopštenju.

Sa druge strane, ističu iz NUNS-a, istog jutra novinari Novosadskog informativnog portala ,,021’’ zatekli su plakate zalepljene na zgradi svoje kancelarije na kojima piše „Autonomaši, ovo je Srbija!“.

Iz ove redakcije smatraju da su lica koja su poslala ovakve poruke i pretnje učinila to ciljano, s obzirom na to da sumnjaju da su lica koja su zalepila plakate isti oni koji su se javno hvalili da će „poslati poruku autonomašima“.

NUNS navodi, da je slučaj odmah prijavljen kontakt tački u MUP-u, a novinari su posebno zabrinuti zbog ovakvih najava kojima poručuju da će uraditi sve da spreče ciljeve tih organizacija.

„Zabrinuti smo zbog ovakvih stvari i očekujemo od predstavnika vlasti da osude ovakve reči koje u sebi nose ili mogu da nose ozbiljne pretnje. Ukoliko se propusti da se osudi, šalje se loša slika da su ovakve poruke dozvoljene“, ističu iz ovog udruženja.

NUNS u oba ova slučaja izražava zabrinutost, budući da, kako se navodi, postaje veoma primetno da novinari u Srbiji su sve češće pod udarcima pretnji i pritisaka.

„Ovaj slučaj ćemo registrovati u Bazi napada i pritisaka na novinare kao i u našoj regionalnoj bazi SafeJournalists.net, i obavestiti međunarodne organizacije“, zaključuje se u saopštenju.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.