NSI: Odbijena krivična prijava podneta zbog spota u kom se poziva na bojkot srpskih proizvoda

FOTO: Printscreen

Žalbe koje je marta prošle godine, Savetu za štampu Kosova i Osnovnom tužilaštvu u Prizrenu, podnelo srpsko civilno društvo, a nakon objavljivanja spota grupe „Besa Besë“ u kom se poziva na bojkot srpskih proizvoda na Kosovu i u kom je glumilo maloletno dete – su odbijene, saopšteno je upravo iz Nove društvene inicijative.

Radi se o spotu koji je marta prošle godine objavljen na portalima „Ekonomija Onlajn“ i Teljegrafi, ali i na Fejsbuk grupi „Ne kupujte srpske proizvode“, a u kom maloletna devojčica, koja se u marketu nalazi sa ocem, kaže: „Zar nam nije baka kazala da ne kupujemo srpske proizvode? Hoćeš da nas potruješ? Zar nisu Abetari pobili celu porodicu i sada je ostala sama“?

Njen otac sa polica u supermarketu uzima različite artikle kosovskog porekla, ali kada uzme još jedan proizvod, ćerka mu uputi upravo ove reči. Otac zastaje, ali zastaju i ostali kupci. Oni svoje korpe sa čokolinima bacaju na pod, sa očima punim suza.

Po objavljivanju ovog spota, Nova društvena inicijativa, Centar za afirmativne društvene akcije, Centar za socijalne inicijative i Forum za razvoj i multietničku saradnju, pokrenule su niz pravnih mehanizama kao odgovor na „govor mržnje i etničku netrpeljivost“ u sadržaju videa.

„U spotu koji je osmišljen radi promovisanja ideje bojkota srpskih proizvoda maloletnom detetu se nameće da izgovori tvrdnju o nameri srpskih proizvođača da otruju kupce proizvoda. Kampanje koje pozivaju na bojkot srpskih proizvoda su učestale na Kosovu, ali ovaj spot izdvaja zlupotreba maloletnice u političko-propagandne svrhe, ali, i po našem dubokom uverenju, širenje mržnje“, smatraju srpsko civilno društvo.

Navedene organizacije tada su pokrenule niz pravnih radnji – 17. marta uputili su žalbe Savetu za štampu Kosova na medije Telegrafi i Ekonomia Online zbog, kako poručuju, „nekritičkog prenošenja ovog videa i maskiranja govora mržnje pojednostavljenom tvrdnjom da se radi o kampanji podizanja svesti”.

Dan nakon toga, od institucije Ombudsmana zatražili su pokretanje istrage zbog kršenja člana 141 (Izazivanje razdora i netrpeljivosti) Krivičnog zakonika Kosova, a 21. marta prosledili su Osnovnom tužilaštvu u Prizrenu krivičnu prijavu protiv autora videa, Burima Piraja – „zbog izazivanja razdora i netrpeljivosti“.

Kako su saopštili danas, rezultati preduzetih pravnih radnji su ti da ih je institucija Ombudsmana 1. aprila 2022. obavestila da je žalba prihvaćena, kao i da je istraga pokrenuta. Međutim, informacije o ishodu i statusu istrage nakon toga i dalje nisu dobili.

Sa druge strane, Savet za štampu Kosova ih je 7. aprila obavestio da se žalba protiv medija koji su preneli spot neosnovana.

Takva odluka im je, kako navode iz ovih nevladinih organizacija, obrazložena na sledeći način:

 

“Mediji su objavili video zapis realizovan u sklopu jedne od kampanja za bojkotovanje srpskih proizvoda na Kosovu. U ovom video zapisu se, u pokušaju da se građani ubede, koristi dijalog koji nastoji da vrati sećanja na zločine koje su tokom rata počinile srpske snage na Kosovu. Dakle, kako kampanja, tako i dijalog u predmetnom video zapisu, se upućuju na državu Srbiju, a ne na neku etničku grupu na Kosovu.”

Prijava je odbijena i iz Osnovnog tužilaštva u Prizrenu.

„Krajem januara ove godine obavestili su nas da je nakon pokretanja istrage u septembru 2022. utvrđeno da ne postoji opravdana sumnja da je izvršeno krivično delo i da se krivična prijava odbija“.

U odluci tužioca od 20.12.2022. navodi se:

 

„Državni tužilac ocenjuje da spot koji je izdala firma ‘MEKA’, čiji je vlasnik osumnjičeni, a na osnovu iskaza osumnjičenog, da spot izdat u vezi sa srpskim proizvodima ne sadrži poziv na nasilje usmereno protiv nekoga, vređanje ili izrugivanje bilo koje istorijske ličnosti bilo kojeg naroda ili nacionalne manjine ili etničke grupe, ruganje zastavi ili drugima, ali emitovani spot govori o događajima iz prošlosti koji nemaju veze sa bilo kojim delovanjem nakon 20 godina i ovaj spot nema za cilj veličanje bilo koje određene osobe ili grupu koja je proglašena krivom i osuđena od bilo kojeg međunarodnog krivičnog suda za krivična dela počinjena na osnovu motiva mržnje, protiv bilo koje nacionalne, rasne, verske, etničke ili druge grupe, dakle u odsustvu od ovih bitnih elemenata predmetnog dela, tužilac ocenjuje da krivično delo za koje se osumnjičeni sumnjiči da je počinio ne predstavlja krivično delo, odnosno nedostaju obeležja krivičnog dela izazivanje razdora i netrpeljivosti iz člana 141 KZRK- a, u vezi sa radnjama i sadržajem spota prenosa u medijima od strane osumnjičenog.“Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.