"Novosti": Priština od jeseni cilja UN

Priština bi mogla da pokuša da dobije status posmatrača u Ujedinjenim nacijama već na jesenjem redovnom zasedanju Generalne skupštine te svetske organizacije, pišu "Večernje novosti".
 
Do posmatračkog statusa Kosovu nije dalek put, s obzirom na to da već može da računa na 106 glasova država, koje mu priznaju državnost i od potrebne dvotrećinske većine u Generalnoj skupštini UN-a dele ga još 23, navodi list.
 
Član foruma za etničke odnose, Dušan Janjić izjavio je za "Novosti" da je prvobitni nemački zahtev da Beograd ne ometa put Kosova u UN, samo podeljen u dva dela i da je prvi – razmena oficira za vezu već ostvaren, a da stolica u UN sada stiže na red.
 
"Ova tema će se pojaviti na stolu na jesen, čime se zaokružuje model dve Nemačke. Vraćanje srpskog oficira za vezu, Dejana Pavićevića, sa administrativnog prelaza deo je ove strategije, po kojoj je došao čas da oficiri dobiju status ambasadora", rekao je Janjić.
 
On je dodao da, ipak, postoje šanse da Beograd "izvrda" ove jeseni i ostavi Kosovo sa druge strane vrata UN, ali da već sledeće godine to neće biti moguće.
 
Direktor Centra za strateške alternative, Dušan Proroković je izjavio da Kosovo nema vremena da čeka i da je već angažovano na obezbeđivanju statusa posmatrača.
 
Proroković smatra da međunarodnoj zajednici, pritisnutoj krizom u Ukrajini i Iraku, ne leži da se igra sa primanjem nove države u punopravan status bez čistih računa.
 
"Zbog toga je vidljiva njihova strategija da se Kosovu stolica obezbedi uz pristanak Srbije," kazao je Proroković.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.