Novoizgrađeni kompleks američke ambasade u Prištini na više od 12 jutara zemlje

Američka ambasada umetničko delo
FOTO: KoSSev

Nova zgrada američke ambasade u Prištini otvorena je nedavno – 4. jula kada SAD proslavljaju svoj dan nezavisnosti. Nalazi se na više od 12 jutara zemlje na samom ulazu u ovaj grad, na placu koje su SAD dobile na korišćenje na 99 godina. Ove nedelje je organizovana poseta za medijske ekipe.

Novinarske ekipe imale su priliku da po prvi put vide kompleks koji se nalazi na 12.4 jutara zemlje, koju je kosovska vlada dodelila SAD na korišćenje na 99 godina, a koji se sastoji od petospratne poslovne kule, konferencijskog centra i paviljona, rezidencije marinaca kao i integrisanog skladišta/radionice. Deo imanja čini i malo jezerce koje osim estetske uloge služi i za termalno grejanje.

Zgradu ambasade projektovao je Dejvis Brodi Bond (Davis Brodz Bond) a za izgradnju je utrošeno više od 215 miliona dolara.

U mnogobrojnim prostorijama ove zgrade nalazi se umetnička zbirka koju je odabrala Kancelarija za umetnost u ambasadama, a koja obuhvata dvadeset i pet radova u različitim medijumima – boja, glina, staklo, čelik, drvo i fotografija koje su izradili umetnici iz Sjedinjenih Američkih Država i sa Kosova.

Margo Sojer
FOTO: KoSSev

Deo prve novinarske ture bila je umetnica Margo Sojer (Margo Sawyer),  koja je novinarskim ekipama predstavila svoje umetničko delo – „Synchronicity Spiral“, za čiju izradu je kao inspiracija poslužila, između ostalog, i zgrada Narodne biblioteke u Prištini.

Prethodno je Američka ambasada bila smeštena u naselju Dragodan, rasprostranjena po odvojenim kućama u predgrađu Prištine.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.