Novinaru RTK zapaljena garaža; Seljimi: Pokušaj zastrašivanja; AGK, SafeJournalist osudili

FOTO: Aljban Seljimi/Fejsbuk

U večernjim časovima pre dva dana došlo je do požara u garaži novinara RTK Aljbana Seljimija, a kako je preneo medij za koji radi pozivajući se na uviđaj policije, sumnja se da je požar podmetnut. Juče se sa osudom oglasio AGK, kao i mreža novinara SafeJournalist.

Prištinski mediji, kao i sam RTK izvestili su preksinoć da je u kući, odnosno garaži u vlasnišvu novinara Aljbana Seljimija došlo do požara, te da su pripadnici Kosovske policije na licu mesta.

„Prema uviđaju policije, sumnja se da je požar bio podmetnut zbog činjenice da je vatra zahvatila deo garažnih vrata, ali sa spoljašnje strane“, preneo je RTK preksinoć.

Potom se na Fejsbuku oglasio sam Seljimi poručišvi:

“Neko je podmetnuo požar, da me uplaši. Nisu postigli svoj cilj!“

Kuća novinara nalazi se u mestu Bresje, u opštini Kosovo Polje.

Seljimi je, kako prenosi RTK, deo redakcije istraživačkih emisija „Putevi“.

„Tokom godina vodio je mnoge istraživačke emisije na različite teme. Međutim, još nije poznato da li ovaj požar ima veze sa njegovim radom“, navodi RTK.

O slučaju se u jučerašnjem 24-časovnom izveštaju oglasila i Kosovska policija navodeći kratko da je u 18.25 prijavljen požar na garažnim vratima, „pod nepoznatim okolnostima“.

Ujedno su naveli i da su vatrogasci požar ugasili.

Slučaj je okarakterisan kao „podmetanje požara“ i, prema navodima policije, istražuje se.

Potom se još jednom oglasio Seljimi, demantujući policijske navode.

„Istina je da vatrogasci nisu mogli da pronađu kuću. Požar su gasile neke komšije i članovi porodice, a ne vatrogasci, kako se navodi u policijskom izveštaju. Da li su istrage već počele?!“, poručio je u objavi na Fejsbuku.

RTK, AGK i SafeJournalist osudili „pokušaj zastrašivanja“

Nakon požara oglasio se i menadžment RTK.

„Rukovodstvo RTK sa zabrinutošću je primilo izveštaj o namernom podmetanju požara u kući istraživačkog novinara Aljbana Seljimija. Očekujemo da se bezbednosni i istražni organi hitno pozabave ovim slučajem. Najoštrije osuđujemo svaku tendenciju zastrašivanja i ometanja rada novinara“, navodi se u saopštenju rukovodstva javnog emitera koje je preneo RTK2.

Osuda je pristigla i iz Udruženja novinara Kosova (AGK) koje poručuje da su ovakve pretnje – neprihvatljive.

„Za AGK su ovakve pretnje potpuno neprihvatljive i ozbiljno krše slobodu izražavanja i utiču na rad novinara, da izveštavaju u bezbednom okruženju“, naveo je AGK.

Ovo novinarsko udruženje zatražilo je od nadležnih organa da hitno istraže motive ovog, kako navode, napada, te da počinioca privedu pravdi.

„Svaki napad na novinare je napad na javni interes, demokratiju i prava svih građana“, zaključuje AGK.

I mreža SafeJournalist, koja predstavlja više od 8,200 medijskih profesionalaca na Zapadnom Balkanu, ovaj čin je osudila i takođe pozvala nadležne organe da hitno sprovedu istragu, i pronađu odgovorne.

Ujedno su pozvali i Kosovsku policiju da novinaru i njegovoj porodici ponudi neophodnu zaštitu.

SafeJournalist preneo je i izjavu predsednika Odbora AGK Džemajla Redže koji je izrazio sumnju da je podmetanje požara povezano sa poslednjom emisijom u kojoj je novinar govorio o izgradnji novih zgrada u Prištini kojima nedostaju osnove.

„Veoma smo zabrinuti zbog ovog ozbiljnog incidenta u kome je zapaljen deo privatne imovine novinara Albana Seljimija. Seljimi radi mnogo godina u Javnom servisu, izveštava o mnogim pitanjima od javnog interesa, i ovaj napad je znak da su neke grupe nezadovoljne njegovim izveštavanjem. Pozivamo kosovsku policiju da ponudi neophodnu zaštitu novinaru i njegovoj porodici, te da hitno sprovede istragu i pronađe odgovorne i suoči ih sa pravdom”, rekao je Redža, a preneo SafeJournalist.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.