Novi šef Srpske liste u nedelju u Starom Grackom, 18. godišnjica od ubistva 14 srpskih žetelaca

U nedelju se navršava 18 godina od ubistva srpskih žetelaca u Starom Grackom kod Lipljana. Na zločin u kojem je ubijeno četrnaest Srba, dok su radili na njivi – porodice će i ove godine podsetiti uz parastos koji će u ovom selu služiti vladika raško-prizrenski Teodosije. Novopostavljeni predsednik Srpske liste i aktuelni gradonačelnik Severne Mitrovice, Goran Rakić, prisustvovaće pomenu, zajedno sa predstavnicima Kancelarije za Kosovo i Metohiju, potvrđeno je rano jutros u pisanoj informaciji za medije iz Srpske liste, a koja je poslata i KoSSevu. Iako do danas počinioci ubistava nisu odgovarali, evropska misija za vladavinu prava – EULEX proletos je potvrdila: "Slučaj poznat kao Staro Gracko je zbog nedostatka dokaza okončan."

U Starom Grackom su 23. jula 1999. godine, iz neposredne blizine, dok su radili na njivi, ubijeni: Milovan Jovanović (1969), Jovica Živić (1970), Radovan Živić (1967), Andrija Odalović (1967), Slobodan Janićijević (1965), Mile Janićijević (1957), Novica Janićijević (1981), Momčilo Janićijević (1946), Stanimir Dekić (1955), Božidar Dekić (1947), Saša Cvejić (1973), Ljubiša Cvejić (1939), Nikola Stojanović (1936) i Miodrag Tepšić (1951).

Dan nakon zločina, tadašnji šef UNMIK-a, Bernard Kušner, poručio je da će ubice biti pronađene.

"Prevrnućemo svaki kamen kako bi pronašli ubice," rekao je tada.

Istragu su odmah nakon zločina sprovele jedinice britanskog KFOR-a, da bi predmet potom bio predat UNMIK-u. Godinama se spekulisalo da ga UNMIK nikad nije procesuirao, uprkos detaljnoj istrazi britanskih vojnika i izjavi tadašnjeg šefa misije.

Slučaj nije rešen, iako je jedan od osumnjičenih, Muzljam Bitići, iz sela Veliki Alas kod Lipljana, uhapšen još 2007. godine. On je posle dva meseca, usled nedostatka dokaza – pušten iz pritvora.

Upravo je zločin u Starom Grackom, prema ranijim, takođe spekulacijama, mogao da bude jedan od prvih slučaja koji se očekuje da se otvori u Specijalnom sudu za zločine na Kosovu.

Hašim Tači je prvi kosovsko-albanski zvaničnik koji je odao poštu ubijenim srpskim žeteocima. On je, tri dana pred godišnjicu, prošle godine položio cveće na spomenik žrtvama u selu, a ova poseta je izazvala oštre i negativne reakcije i na srpskoj i na albanskoj strani.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.