Novi sastanak Upravljačkog tima: Bez promene Ustava Kosova nema valjanog pravnog osnova za ZSO

Bez promene kosovskog ustava ne može da bude uspostavlјen valјan pravni osnov za funkcionisanje Zajednice srpskih opština u skladu sa onim što je dogovoreno u Briselu – ocenio je danas dekan Pravnog fakulteta u Kosovskoj Mitrovici, Vladan Mihajlović, na sastanku sa Upravljačkim timom. Kako je saopštio ovaj tim, razgovarali su, zajedno sa pravnim ekspertima koje su delegirale opštine sa Severa – o „strukturi i sadržaju nacrta statuta ZSO, te brojnim drugim pravnim aspektima izrade tog dokumenta“.

Podsetimo, prištinska Koha je pre dva dana izvestila da je moguć zahtev za izmenu kosovskog Ustava kako bi se potpisao konačni sporazum sa Srbijom, te kako bi se „dozvolile dodatne nadležnosti i odgovornosti za Asocijaciju opština sa većinskim srpskim stanovništvom“. Navodno će deo paketa ovog sporazuma da bude i članstvo Kosova u UN.

I srpski predsednik, Aleksandar Vučić, isticao je u ranijim izjavama da je pre formiranja ZSO, a prema prethodno postignutim sporazumima u Briselu, potrebno „upodobljavanje“ zakonskih okvira i na Kosovu i u Srbiji.

Sa druge strane, pravni ekspert Veljko Milić iz Centra za pravosudna istraživanja izjavio je da je veoma moguće da je predsednik Srbije svojom izjavom da će se o rešenju kosovskog problema izjasniti građani Srbije zapravo najavio referendum o promeni sadašnje preambule Ustava, u kojoj se navodi da je Kosovo sastavni deo Srbije, prenela je Beta. 

I dok je danas istaknuto da bez promene kosovskog ustava nema valjanog pravnog okvira za funkcionisanje ZSO, srpski predstavnici su u više navrata isticali da „neće ZSO prema Ustavu Kosova, već prema sporazumu“. 


Upravljački tim „reaktivirala“ je, kako je saopšteno 4. aprila, zvanična Priština. Ovaj tim u svom današnjem saopštenju poručuje: 

„Predstavnici Upravlјačkog tima su sagovornicima objasnili da su nezavisno telo, kojem je mandat dala Evropska unija, i čiji je delokrug i mandat definisan sporazumima postignutim u procesu briselskog dijaloga.“

„Upravlјački tim će, kako je rečeno, nastaviti da održava redovne konsultativne sastanke sa ekspertima, kako iz oblasti prava, tako i iz drugih struka koje su u vezi sa budućim nadležnostima Zajednice srpskih opština.“

„Precizirano je i da Priština, niti bilo ko drugi, nema mandat da kontroliše ili usmerava rad Upravlјačkog tima, već da isklјučivo na njegov zahtev, posredstvom lokalnih samouprava i Ministarstva administracije lokalne samouprave, može da pruži podršku u radu, što je i bio okvir za održavanje današnjeg sastanka.“

U najnovijim medijskim natpisima, pominje se i mogućnost „formiranje ZSO za stolicu Kosova u UN“, a nakon onih da će učlanjenje Kosova u UN biti deo pravno obavezujućeg sporazuma koji se očekuje između Beograda i Prištine.

Podsetimo, politički savetnik predsednika Kosova, Bljerim Šalja, naveo je krajem aprila da se ZSO neće formirati „pre potpisivanja konačnog sporazuma između Kosova i Srbije“, odnosno „obavezujućeg sporazuma“.

O ranijim sastancima Upravljčakog tima čitajte u vestima:

Upravljački tim za ZSO započeo izradu statuta

Upravljački tim na sastanku sa Todosijevićem o strukturi Statuta ZSO i „elementima sadržaja“

Sastanak sa Bratuom: Upravljačkom timu uz pravnike sa Severa „asistira“ i ministarstvo administracije i lokalne samouprave

Upravljački tim na prvom sastanku sa pravnim ekspertima: Za izradu Statuta pomoć opština sa Severa i Pravnog fakulteta

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.