Novi Sad: Zavetnici prekinuli projekciju filma "Kosovo…Nazdravlje! Gëzuar!"

Članovi Srpskog sabora Zavetnici prekinuli su sinoć u Novom Sadu projekciju filma "Kosovo…Nazdravlje! Gëzuar!". Ispred Medija centra, u sedištu udruženja Nezavisnog društva novinara Vojvodine, gde se održavala projekcija, Zavetnici su najpre, kako navode, održali konferenciju za medije, a potom je nekoliko članova uspelo da uđe u salu u kojoj se prikazivao film. 

"Na delu je pokušaj rehabilitacije albanskih ratnih zločinaca i očigledna zamena teza gde se Srbima pripisuje krivica za rat na Kosovu i Metohiji, a Albancima uloga žrtve," kazao je član Glavnog odbora Slobodan Jović na konferenciji za medije, saopštili su Zavetnici. 

Čanak: Utvrditi političke mere i nalogodavce

U međuvremenu je i Nenad Čanak osudio, kako je ocenio, pokušaj prekidanja projekcije filma.  

"Ljudi koji su pokušali da spreče projekciju filma u prostorijama NDNV-a ne znaju ili neće da znaju da su sloboda i tolerancija ograničeni pravom drugog, kao i da se Novi Sad ne povlači pred nasilnicima," saopštio je Čanak, prenosi RTS.

Naveo je da je jako važno utvrditi "političke mentore i nalogodavce koji su ih poslali u nasilje, uz nekoliko jeftinih kvazipatriotskih floskula".

Po ulasku u salu, na samom početku projekcije, članovi Zavetnika su, kako dalje navode, ugasili projektor i prekinuli prikazivanje filma, uz povike – "Ovo je sramota".

Član Glavnog odbora, Vedran Ćosić, je, kako dalje navode, postavio pitanje organizаtоrima – "Gde je pravda za srpske žrtve? Ko je odgovoran za čitave srpske porodice koje su ubijane i kidnapovane? Kako žive Srbi na KiM?"

U prvom redu na projekciji filma nalazio se, kako dodaju, i predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine, Nenad Čanak, koji je Zavetnike, navode, "psovao i vređao", nakon čega je nekoliko članova Zavetnika "brutalno izbačeno iz sale".

Zavetnici su protestovali i pre desetak dana, u Beogradu, protiv održavanja festivala "Merdita-dobar dan".

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.