Novi američki ambasador u Prištini je Filip Kosnet

Novi ambasador na Kosovu Philip S. Cosnett
Philip S. Cosnett

Izvor: Gazeta Express (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Diplomata koji dobro poznaje Tursku i dugo radi u njoj – to je Filip. S. Kosnet (Philip S. Kosnett), novi američki ambasador u Prištini. Amerikanac je i ranije služio na Kosovu.

Filip Kosnet je trenutno zadužen za privremeni rad u Ambasadi Sjedinjenih Država u Ankari. U diplomatiji, počeo je da radi u julu 2016. godine, kao zamenik šefa misije u Ambasadi SAD u Turskoj. Dakle, dobro je upoznat sa Turskom, njenim stanjem i uticajem.

KoSSev: Vest je potvrdio na svom Tviter nalogu i još uvek aktuelni ambasador Greg Delavi (Greg Delawie): „Veoma sam srećan da je moj prijatelj Fil Kostnet nominovan za sledećeg ambasadora SAD-a na Kosovu!“ Poruku je objavio uz link od vesti iz Bele kuće o namerama predsednika SAD-a Donalda Trampa o postavljenju više najviših diplomata na više pozicija, uključujući i Kosneta.

 

Kosnetov rad u Ankari započeo je kada je bio direktor Kancelarije Stejt departmenta za pitanja u južnoj Evropi i odgovoran je za američke odnose sa Turskom, Grčkom i Kiprom.

Veći deo Kosnetove karijere, prema formalnoj biografiji, bio je usredsređen na međunarodnu saradnju i političko pomirenje.

Takođe je bio zamenik šefa američke misije u Uzbekistanu i na Islandu.

Takođe je bio na različitim političkim, vojnim i ekonomskim pozicijama u Avganistanu, Iraku, na Kosovu, Holandiji i Japanu.

U Ankari na početku svoje diplomatske karijere radio je i kao službenik za političke i konzularne poslove.

Novi američki ambasador na Kosovu je angažovan u kancelariji Stejt departmenta za borbu protiv terorizma političko-vojna, obaveštajna pitanja i istraživanje u Evropi.

Naslednik Grega Delavia u Prištini, diplomirao je na Univerzitetu Harvard. Nosilac je 10 nagrada iz Stejt departmenta, dobio je medalju Kancelarije sekretara odbrane za izuzetnu civilnu službu, medalja i Odeljenja pešadije za takođe odličnu civilnu službu.

Kosnet govori turski, ruski, holandski i japanski.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.