Nova vlada Kosova preskupa

Izvor: Info-ks (tekst je izvorno preuzet i nije lektorisan)
 
Nova kosovska vlada broji 21 ministarstvo, 50 zamjenika ministara i 170 političkih savjetnika, ne računajući osoblje koje će raditi okviru vladinih institucija. Predstavnici organizacija civilnog društva saglasni su da je nova vlada previše skupa i najavljuju Izvještaj o budžetskoj potrošnji kabineta u novoj Vladi Kosova.
 
Kada je potrebno šest mjeseci za formiranje vlade, kada se isto toliko dugo pregovara o njenom formiranju, neko će se zapitati da li se toliko odugovlačilo kako bi se dobilo na kvalitetu u novoj vlasti, ili su u pitanju personalna riješenja ili političke kalkulacije u raspodjeli fotelja. Ipak ova Vlada Kosova će imati 21 ministra, 50 zamjenika ministara i 170 političkih savjetnika, ne računajući osoblje koje će raditi pri ministarstvima, i u vladi.
 
"Obje naše organizacije izražavaju zabrinutost zbog toga što je nova vlada izglasana u Parlamentu, a da pritom nije predstavljen program rada. Vlada je trebalo da ima gotov program u momentu kada je ponuđen parlamentu na usvajanje. Znači naša prva zabrinutost je da iako imamo vladu koja je izglasana u parlamentu, mi nemamo detaljniji program a oni su obećali da će biti predstavljen u januaru", kaže Fisnik Korenica iz Instituta za napredne studije.
 
Agron Demi iz Grupe za pravne i političke studije ističe da će veliki broj ministarstava samo povećati troškove.
 
"Imajući u obzir da nova vlada ne samo da nije smanjila broj ministara oni su broj ministara i zamjenika ministara povećali, a to će imati lančani efekat na dodatne troškove kao što su plate za političke savjetnike, članove kabineta, veći računi za službene ručkove, više troškova za automobile, veći telefonski računi, i više novca za službena putovanja."
 
Demi je najavio da će Grupa za pravne i političke studije uskoro predstaviti izvještaj o troškovima.
 
“Radimo na projektu o budžetskoj potrošnji kabineta ministara i potrudićemo se da objavimo što više informacija, koja se tiču ove teme. U prošlosti smo imali mnogo poteškoća da dođemo do tih neophodnih dokumenata koji pokazuju građanima koliko košta svaki ministar, zamjenik ministara, politički savjetnik, imenom i prezimenom."
 
Kako bi javnost stekla uvid i punu transparentnost rada članova vladinog kabineta, neophodno je preduzeti 11 konkretnih koraka:
 
1. Premijer treba da objavi sve odluke koje se tiču imenovanja zamjenika premijera. Od 2008. do sada nijedna odluka za imenovanje zamjenika premijera nije bila objavljena u javnosti.
 
2. Objava vladine odluke za plate svih vladinih službenika poćevši od premijera, zamjenika premijera, ministara, zamjenika ministara i političkih savjetnika.
 
3. Da Vlada odobri Nacrt zakona o platama javnih službenika. Ovaj zakon je bio dio zakonodavne strategije 2008. i nijednom nije odobren.
 
4. Vlada treba da javno objavi registar o korišćenju automobila koji se koriste od strane vladinih službenika.
 
5. Ministarstvo javne uprave treba da završi projekat koji je počeo prije par godina, da ugradi GPS uređaje u sva vozila, kako bi ona mogla da se prate.
 
6. Kosovska Vlada najkasnije do 15 svakog mjeseca treba da objavi registar svih telefonskih poziva i njihovu cijenu, ukljućujući i mobilne aparate.
 
7. Kosovska vlada trebalo bi da objavi najkasnije do 15-og u mjesecu registar za službene ručkove kao što je predviđeno Administartivnim Upustvom 01/2008.
 
8. Do svakog 15-og u mjesecu vlada mora da objavi javnu registar o korišćenju kreditinih kartica svih vladinih službenika.
 
9. Vlada Kosova mora da podrži Zakon o Vladi, koja će ograničini broj ministarskih mjesta na 13, broj zamjenika ministara od 13 do 15, maksimum četiri mjesta za politićke savjetnike za svakog ministra.
 
10. Vlada bi trebalo da javno objavi dnevnice koje se daju na službena putovanja van zemlje.
 
11. Vlada mora imati javnu bilješku o putovanjima vladinih zvaničnika van Kosova. Ona mora da sadrži svrhu putovanja kosovske delegacije.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.