Nova runda dijaloga premijera Srbije i Kosova u Briselu 21. aprila

Novi sastanak Beograda i Prištine u okviru Briselskog dijaloga zakazan je za 21. april, saopšteno je iz Evropske unije. Na sastanku dve delegacije na čelu sa premijerom Srbije, Aleksandrom Vučićem, sa jedne strane, i premijerom Kosova, Isom Mustafom, sa druge, razmotriće se napredak u sprovođenju postignutih sporazuma i "razmeniti mišljenja o daljim koracima u procesu normalizacije." Od potpisivanja sporazuma o uspostavljanju kosovskog pravosuđa na Severu – 10. februara, u ranu zoru, i uopšte integraciji radnika iz srpskog pravosuđa u kosovsko, a potom, i sporazuma o raspuštanju civilne zaštite na Severu, 26. marta, raspisan je i konkurs za prijem sudija i tužilaca – "predstavnika nevećinskih zajednica na Kosovu", koji je još uvek otvoren, a takođe, donešen i plan o integraciji pripadnika civilne zaštite sa Severa Kosova u kosovske institucije, koji je objavljen na sajtu kosovske vlade.

"Visoka predstavnica za spoljne poslove i sigurnosnu politiku/potpredsednica Evropske komisije, Federika Mogerini, biće domaćin sledećeg sastanka dijaloga na visokom nivou između Beograda i Prištine sa premijerom Aleksandrom Vučićem i premijerom Isom Mustafom u Briselu, u utorak, 21. aprila," navodi se u saopštenju iz Evropske unije. 

"Na sastanku visoke predstavnice/potpredsednice i dva premijera, razmotruće se napredak u sprovođenju sporazuma postignutih u dijalogu i razmeniće se mišljenja o daljim koracima u procesu normalizacije," dodaje se u kratkom saopštenju. 

Prethodna runda održana je 9. februara i to nakon poslednjeg sastanka koji je održan 31. marta 2014, kada je došlo do zastoja usled srpskih, pa potom, kosovkih izbora, te višemesečne institucionane krize na Kosovu. Na poslednjim razgovorima u Briselu u februaru, potpisan je sporazum o pravosuđu, a u međuvremenu je potpisan i sporazum o raspuštanju civilne zaštite na Severu, iako i dalje bez detalja gde se to dogodilo, s obzirom na to da od 9. februara, do sada, nije bilo najavljenih razgovora. Rana jesen je određena za oba sporazuma kao vremenski rok kada će sporazumi na terenu i da zažive.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.