Norveški sud: Zatvorske kazne za dvojicu kosovskih Albanaca zbog učešća u ISIS-u

Apelacioni sud u Oslu potvrdio je zatvorske kazne za dvojicu kosovskih Albanaca – braću Valona i Visara Avdiljija, koji su se teretili za učešće u ISIS-u, kao i da su "u aprilu 2014. regrutovali džihadiste, kako bi ih poslali u timove ISIS-a – u Siriju." 

Kako prenose kosovski mediji, Valjon Avdilji je osuđen na četiri godine i šest meseci zatvora, a njegov brat, Visar Avdilji, koji se teretio da je pomagao svom bratu dok je bio u Siriji – na osam meseci zatvora. Dvojici Albanaca se sudilo prema optužnici u koju je bio uključen i Somalijac, Đibrilj Bašir, koji je osuđen na četiri godine i devet meseci zatvora.

Tokom suđenja trojica optuženih su, kako navode kosovski mediji, tvrdili da su otputovali u Siriju sa namerom da pomognu rušenje predsednika Sirije, Bašara Al Asada.

Braća Avdilji, inače norveški državljani, i Somalijac Bašir, uhapšeni su u maju 2014. godine, a suđenje im je počelo, kako su tada preneli kosovski mediji, krajem februara prošle godine, i to je bilo prvo suđenje u Norveškoj protiv osumnjičenih za učešće u ISIS-u.

Portal "The local" je tada naveo i da je norveška policija snimila jednog od optuženih kako govori da toliko mrzi "nevernike" da želi da napadne i vrtiće u Norveškoj, što je, kako dodaje ovaj portal, i podstaklo policiju da ubrza svoju istragu i uhapsi osumnjičene.

Ovo, međutim, nije prvo suđenje protiv kosovskih Albanaca u inostranstvu u vezi sa terorizmom. Nakon što je sredinom oktobra prošle godine uhapšen kosovski AlbanacArdit Ferizi, kojeg su malezijske vlasti uhapsile zbog sumnje da je teroristički haker i da je pružao materijalnu podršku ISIS-u, ukravši „lične identifikacione podatke“ (PII) članova američke vojske i zaposlenih američke vlade, italijanska policija je sredinom novembra 2015., uz podršku policije drugih zemalja, uhapsila 17 osoba koje se terete da su formirale međunarodnu terorističku organizaciju "Rawti Shax", među kojima je bio i građanin sa Kosova, Eljdin Hodža.

Slični slučajevi su se dogodili i tokom 2014. godine, kada je dvadesetsedmogodišnji kosovski Albanac, Sami Osmakač, u Sjedinjenim američkim državama osuđen na 40 godina zatvora, zbog planiranja terorističkih napada u ovoj zemlji, a povezivao i sa terorističkom organizacijom "Al Kaida". Početkom decembra 2014. kosovski Albanac, Krešnik Beriša, pred Višim sudom u Frankfurtu je osuđen na tri godine i devet meseci zatvora zbog učešća u terorističkoj miliciji Islamska država. 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.