Saslušanje kandidata za ambasadora SAD u Prištini pred Senatom: Normalizacija i uzajamno priznanje

Izvor: Koha (Tekst je izvorno preveden sa albanskog osim naslova koji je adaptiran; jučerašnje izdanje)

Džefri M. Huvenier (Jeffrei M. Hovenier), kandidat za sledećeg američkog ambasadora na Kosovu, rekao je u utorak pred Odborom za spoljne poslove Senata da će, ako se potvrdi, raditi na unapređenju kontinuirane podrške Sjedinjenih Država Kosovu, suverenom i demokratskom.

„Ovo ostaje od suštinskog značaja za regionalnu stabilnost i od ključnog je značaja za naš održivi strateški cilj Evrope koja je potpuno slobodna i u miru“, rekao je Huvenier.

Još jedan prioritet u njegovom radu, rekao je, biće podrška dijalogu uz posredovanje Evropske unije za normalizaciju odnosa Kosova i Srbije.

„Da citiram predsednika Bajdena, ovo se mora fokusirati na uzajamno priznavanje. „Normalizacija je od suštinskog značaja za regionalnu stabilnost i bezbednost i otvoriće put integraciji obe zemlje u evroatlantske i evropske institucije“, rekao je on.

Na pitanje šefa demokratske komisije Boba Menendeza o ulozi Srbije u procesu normalizacije, Huvenier je rekao da je, kao i sve ostalo na Balkanu, problem višestruk i da zahteva rad obe strane. On je rekao da je njegov naglasak na Kosovu.

„Ali složio bih se sa vama da vlasti u Srbiji takođe treba ohrabriti u tom pogledu, i ne mogu da protivrečim vašoj oceni da srpski sagovornici nisu uvek delovali u ovom pravcu u ovom procesu“, rekao je Huvenier.

Odgovarajući na pitanje republikanskog senatora Rona Džonsona o naporima administracije bivšeg predsednika Donalda Trampa da se usredsredi na ekonomske probleme kao način za poboljšanje odnosa, Huvenier se složio da su obaveze Vašingtona važan pozitivan korak u smanjenju napona.

„Ako mi se potvrdi, jedna od stvari koje se nadam da ću učiniti sarađujući sa kolegom iz Beograda je da pratim dalju implementaciju obaveza preuzetih tokom poslednje administracije“, rekao je on.

Ali naglasio je da je cilj širi.

„Ono što bih voleo da vidim od kosovskih vlasti, ono što bi Sjedinjene Države želele da vide od kosovskih vlasti, jeste da se kreativno, konstruktivno i hitno uključe u proces koji vodi EU. Da rade na normalizaciji odnosa, što smatramo da bi trebalo da se usredsredimo na uzajamno priznavanje“, rekao je on.

Osvrnuvši se na nedavne tenzije između Kosova i Srbije zbog reciprociteta u registarskim tablicama automobila, on je rekao da je sporazum dokazao šta lideri mogu da reše kada rade zajedno i da se ovaj model može koristiti za mnoga pitanja.

„Ali bez normalizacije odnosa, bez međusobnog priznavanja, region će ostati blokiran“, rekao je on.

Odgovarajući na pitanje senatorke Džin Šahin, on je rekao da će Sjedinjene Države raditi sa Evropskom unijom kako bi se uverile da su izgledi za integraciju realni.

„I nešto što sam hteo da dodam bilo bi podsticanje onih država članica EU koje još nisu priznale Kosovo da ozbiljno razmisle o implikacijama ove akcije, koja bi takođe bila deo naše diplomatije“, rekao je on.

Huvenier je rekao da će, ako se potvrdi (imenovanje), „ohrabriti kosovske vlasti da se angažuju konstruktivno, fleksibilno i hitno“.

On je takođe rekao da će nastaviti da podržava kosovsku vladu, narod na Kosovu i njegove nezavisne pravosudne institucije, „dok rade na jačanju vladavine prava, poboljšanju upravljanja i borbi protiv korupcije“.

Huvenier je rekao da će raditi na unapređenju ljudskih prava za sve građane Kosova, sa naglaskom na etničke i verske manjine.

„Naša posvećenost ljudskim pravima nas je 1999. godine navela da intervenišemo sa našim saveznicima u NATO -u na Kosovu, spasavajući nevine živote. Ostajemo posvećeni ovom pravcu“, rekao je on.

Huvenier je rekao da će mu biti čast da bude ambasador SAD na Kosovu, „zemlji koja je proizašla iz strahota raspada bivše Jugoslavije i etničkog čišćenja Miloševićevog režima“.

„Sjedinjene Države su odigrale suštinsku ulogu, zajedno sa svojim evropskim partnerima, u zaštiti naroda na Kosovu i podršci u njihovim naporima da uspostave multietničku demokratsku državu“, rekao je on.

Huvenier je pohvalio odgovor kosovske vlade na prijem evakuisanih iz Avganistana.

„Vlada Kosova pristala je da privremeno skloni do 2.000 Avganistanaca u opasnosti, od kojih su mnogi služili američkoj vladi i NATO-u, ugostiti nekoga kome je potrebno utočište je nešto čega se mnogi građani Kosova blisko sećaju“, rekao je on.

On je takođe spomenuo potrebu da se pomogne u borbi protiv pandemije, napominjući da su Sjedinjene Države donirale preko 500.000 doza vakcine Fajzer, najveći iznos koji je Kosovu donirala država.

Narod Kosova je ostvario pravo da sam određuje svoju budućnost i status suverene i nezavisne države.

„U ovih 13 godina postigli su nešto izuzetno: sposobnu i uspešnu demokratiju sa ekonomijom koja podržava dobrobit svih stanovnika Kosova“, rekao je on.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.