Niški sud: 8 pripadnika OVK osuđena na po 15 godina zatvora zbog ubistva srpskih vojnika; Mustafa: Vojnici "dobili zaslužen odgovor"

Viši sud u Nišu osudio je juče osam bivših pripadnika nekadašnje Oslobodilačke vojske Kosova – Sicera Maljokua, Gašija Džeferija, Demuša Gaćaferija, Demea Maljokua, Agrona Isufija, Antona Ćunija, Rabita Aljiju i Rustema Berišu na po 15 godina zatvora, zbog smrti šest pripadnika Vojske Jugoslavije u septembru 1998. godine na Košarama, navodi BIRN. Osmorica Albanaca osuđena su u odsustvu, a jedan od osuđenih – Rustem Beriša je i sadašnji zamenik predsednika kosovskog parlamenta i poslanik u Skupštini Kosova ispred Alijanse za budućnost Kosova. Na odluku suda oštro je reagovao kosovski premijer, Isa Mustafa, ocenivši da su srpski vojnici "dobili zasluženi odgovor", a da odluka suda ukazuje na to da Srbija "i dalje štiti kriminalna dela, ubistva i masakre na Kosovu i njihove aktere".

"U optužnici se navodi da su prvo pripremili zasedu za jugoslovenske granične snage postavljanjem anti-tenkovskih mina. Tenk jugoslovenske vojske je detonirao minu, ubijajući jednog vojnika i ranjavajući još četvoricu, a zatim su borci OVK otvorili vatru na vojni helikopter koji je stigao kako bi odneo gubitke," navodi BIRN, pozivajući se na optužnicu.

"Ubrzo je usledio drugi napad u blizini karaule Košare, kada su optuženi postavili još jednu zasedu i otvorili vatru na vozila jugoslovenske vojske, bacajući ručne granate i ubivši pet vojnika i ranivši još dvojicu," navelo je tužilaštvo, ističe dalje BIRN, dodajući da su pripadnici OVK navodno izvršili napad sa albanske teritorije, opljačkali vojnike i ciljali na još jedan helikopter koji je trebalo da evakuiše povređene.

Mustafa: Srpski vojnici dobili "zasluženi odgovor od 138. brigade OVK"

A u reakciji na presudu suda u Nišu, kosovski premijer je uputio oštre kritike na račun srpskog pravosuđa i Srbije, ali je na svom Fejsbuk profilu poručio i da su srpski vojnici "došli da ubiju" Albance i "iskorene ih sa svoje zemlje i domova", te da su srpski vojnici "dobili zasluženi odgovor od strane vojnika 138. brigade OVK".

"Komandanti OVK-a Rustem Beriša i Anton Ćuni i ostali članovi brigade, koji su branili svoju zemlju, osuđeni su danas u Srbiji. Ovo je farsa od 'pravosuđa' Srbije. Srbija mora da sudi zločinima i kazni zločince koji su ubili oko 15.000 nedužnih građana Kosova. Ubijani su samo zato što su bili Albanci. Srpski vojnici i pripadnici paravojnih formacija na Kosovo nisu došli na poziv Antona Ćunija, niti Rustema Beriše – zaslužnog zamenika Skupštine Republike Kosovo," napisao je Mustafa.

"Naši borci osuđeni od strane sudova susedne zemlje, ukazuje na to da Srbija i dalje štiti kriminalna dela, ubistva i masakre na Kosovu i njihove aktere," dodao je Mustafa.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.