NIJZ: Za praznike minimum 100 povređenih od pirotehnike, čuvajte zdravlje

petarde
FOTO: Preuzeto sa semberija.info

Minimum 100 lica se teško i lakše povredi tokom novogodišnjih praznika – statistika je kosovskog instituta za javno zdravlje. Ne igrajte se pirotehnikom – poručuju javnosti.

Ovaj institut oglasio se saopštenjem neposredno pred početak proslave Nove godine.

„Ne igrajte se pirotehnikom! Statistika govori o minimum 100 teško i lakše povređenih tokom svakog praznika zbog korišćenja pirotehničkih sredstava! Povrede ne mogu da se poprave! Čuvajte svoje zdravlje i zdravlje drugih!“, naveli su.

O opasnostima korišćenja pirotehničkih sredstava govorio je nedavno za Radio Kontakt Plus lekar Kliničko-bolničkog centra u Kosovskoj Mitrovici, Aleksandar Božović, koji ima dugogodišnje iskustvo u saniranju povreda od pirotehnike.

Dr Božović je precizirao da uglavnom bivaju povređeni deca i adolescenti, te da su povrede različite i da zavise od kvaliteta i količine upotrebljene pirotehnike.

Kao najteži slučaj u svom dugogodišnjem radu, dr Božović izdvaja gubitak prstiju neimenovanog adolescenta i borbu da se istom spase šaka.

„U igri adolescenata koji su se takmičili ko će duže izdržati u držanju upaljene petarde u ruci, jedan momak je izgubio prst, posle je bio na nekoliko operacija. Te povrede mogu biti izuzetno opasne, jer mali broj ustanova u Srbiji radi vrhunske operacije kada je u pitanju šaka“, kazao je u Božović.

Radio Kontakt Plus

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.