Ničić: Kosovsko tužilaštvo prekršilo Zakon o upotrebi jezika

Budimir Ničić
Budimir Ničić, Foto: RTV Kim

Predsednik Društva novinara Srbije na Kosovu, Budimir Ničić, zahteva od kosovskog tužilaštva da „po službenoj dužnosti pokrene tužbu protiv Specijalnog tužilaštva Kosova“, jer je na današnjoj konferenciji za medije prekršen Zakon o upotrebi jezika na Kosovu.

Šef specijalnog suda, Rešat Milaku, danas je održao konferenciju za štampu na kojoj je novinarima pokušao da objasni sve nedoumice u vezi sa optužnicom za lažne veterane OVK i ostavkom tužioca Eljeza Bljakaja.

Novinari srpskih redakcija koji su pratili ovaj događaj ostali su uskraćeni za detalje konferencije, jer nije bilo obezbeđenog prevoda sa albanskog na srpski jezik.

„Ja sam uporno pokušavao da dobijem reč i da postavim pitanje. Zapravo sam hteo da pitam predstavnike tužilaštva – da li će protiv sebe samih podneti nekakvu tužbu zbog kršenja Zakona o upotrebi jezika i kršenja Ustava u kome piše da su službeni jezici na Kosovu albanski i srpski. Međutim, u tome nisam uspeo. Javno zahtevam od kosovskog tužilaštva da podnese tužbu po službenoj dužnosti protiv organizatora ove konferencije, odnosno Specijalnog tužilaštva Kosova zbog kršenja zakona i Ustava,“ rekao je Ničić.

On poručuje da će novinari srpskih redakcija na Kosovu nastaviti da se bore za svoja prava.

„Mi ćemo kao udruženje pisati povereniku za jezike. Ne smemo da stanemo, jer je to naše pravo, a mi za naše pravo moramo i hoćemo da se borimo,“ poručio je Ničić.

Saopštenja za javnost koja kosovsko tužilaštvo dostavlja medijima napisana su samo na albanskom jeziku.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.