Nevreme opustošilo useve u metohijskim selima

FOTO: Istok/ Wikimapia.org

Vest je ažurirana

Nevreme praćeno gradom pogodilo je područje opština Istok i Klina, prouzrokujući veliku štetu poljoprivrednicima. I danas se očekuju padavine i to 30 litara po kvadratnom metru, a lepše vreme se može očekivati tek od petka.

U opštini Istok stradali su usevi i povrtarski zasadi u srpskim povratničkim selima Žač, Osojane, Šaljinovica.

Povratnici u selu Žač preneli su RTS-u da je drugi dan velikog nevremena u kojem su stradali plastenici, njive zasejane pšenicom i ječmom, kukuruzna polja i livade.

Grad je oštetio i otvorene zasade jagoda i drugih povrtarskih kultura.

Od velikih padavina poplavljeni su i putevi, a dvorišta su pod vodom.

Poljoprivreda je osnovna delatnost srpskih povratnika u Osojanskoj dolini, a dvodnevno nevreme uništilo im je višemesečni trud i napore da nešto stvore.

Povratnici apeluju za pomoć.

I u regionu nepogode. Kiša je ponovo u centralnoj Bosni i Hercegovini poplavila kuće, rušila mostove i uništila puteve, javlja takođe RTS. Sarajevski portal Kliks javlja da se stanje na području Zeničko-dobojskog i Srednjobosanskog kantona normalizuje posle poplava i klizišta koji su pogodili meštane nekoliko opština u ovim kantonima.

U Tuzli je proglašeno stanje elementarne nepogode od poplava nakon što je obilna kiša na ovom području uzrokovala izlivanje bujičnih voda i aktiviranje klizišta. To je ugrozilo oko 50 objekata i pričinilo veliku materijalnu štetu.

Gradski štab Civilne zaštite je na vanrednoj sednici konstatovao da je izlivanje vodotoka uzrokovalo veliku materijalnu štetu pri čemu je prekinut deo vodovodne mreže, oštećeni pojedini mostovi i putevi, prenosi Kliks.

U međuvremenu, kolege iz Radio Goraždevca, dostavili su nam fotografije lokalnog puta Žač – Šaljinovica, na kojima se mogu videti tragovi nevremena koje je pogodilo sela u Osojanskoj dolini. Ostaci grada mogu se videti i jutros u blizini ovog magistralnog puta.

grad na putu Žač Šaljinovica
Foto: Radio Goraždevac
grad na putu Žač Šaljinovica
Foto: Radio Goraždevac

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.