Nerealne pretnje kosovskog premijera

Kosovski premijer, Isa Mustafa, najavio je mogućnost da delegacija Prištine ne učestvuje na narednom sastanku pregovaračkih timova Beograda i Prištine u Briselu.

Kosovski analitičari kažu da nisu realna očekivanja da Priština prekine dijalog, jer bi takva odluka produbila političku krizu i vodila Kosovo ka vanrednim izborima.

Vlada Kosova još uvek nije potvrdila da li će njena delgacija da učestvuje u narednoj rundi razgovara sa Beogradom u Briselu. 

Priština pokušava da uslovi EU prekidom dijaloga kako bi dobila liberalizaciju viznog režima. 

"Pozitivan odgovor će pokazati da se uzimaju u obzir i zahtevi i potrebe Kosova, kako ne bi bio utisak da EU radi jednostrano," rekao kosovski premijer Isa Mustafa.

Ukoliko Priština odluči da prekine dijalog – dodatno komplikuje već nestabilnu političku situaciju, kazu kosovski analitičari. 

"Zbog političke krize kosovska opozicija zehteva raspisivanje vanrednih izbora koji bi odložili formiranje Specijalnug suda i Zajednicu srpskih opština sa čim se ne slažu zapadne diplomate u Prištini i predstavnici Srba u institucijama Kosova," navodi analitičar Fatmir Seholi. 

Dogovor vladajućih stranaka i opozicije nije moguć, jer opozicija najavljuje novu blokadu Skupštine Kosova kada se bude glasalo o Specijalnom sudu i izboru za predsednika Kosova. 

Politička kriza traje duže od pet meseci jer se opozicione stranke protive formiranju ZSO i demarkaciji granice sa Crnom Gorom.

B92

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.