Nenad Radosavljević: Komentar dana

Komentariše: Nenad Radosavljević

Ministar spoljnih poslova Kosova, Agim Veljiu, obratio se putem javnog pisma, šefu Kancelarije Evropske unije na Kosovu, Specijalnom predstavniku Evropske unije ambasadoru Tomašu Sunjogu, u kojem se navodi da se poslednjih godina javljaju slučajevi kada srpske vlasti na organizovan način okupljaju, a zatim prevoze migrante do prelaza sa Kosovom, s namerom da oni pređu ilegalnim putevima na teritoriju Kosova. Na početku ovog pisma, ministar Veljiu napominje da su se poslednjih godina Kosovo i druge države jugoistočne Evrope suočile sa povećanim brojem ilegalnih migranata koji u većini slučajeva koriste Kosovo kao tranzitnu, da bi došli do zemalja EU.

Nekako nije jasno da putevi u Evropu vode iz Srbije prema Kosovu. Pre bi se reklo da je obrnuto. Uzgred, nisam primetio migrante pored puta da pešače od Jarinja prema Mitrovici, već obrnuto. A i taksi vozila sa RKS tablicama uglavnom voze prema Jarinju puni, a nazad prazni.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je da na današnjoj sednici Kriznog štaba nije bilo reči o uvođenju policijskog časa, ali da je preporuka da se prekinu kontakti građana jer je to jedina solucija. „Nalazimo se u situaciji da je virus ušao u porodicu i to je velika razlika od onog u prethodnom periodu. Jedini način da se spreči širenje je prekid kontakata. Ne postoji drugi”, rekao je Lončar stručnjacima da se vidi šta je moguće.

Za taj neki drugi način i postoji zdravstveni sistem, postoji ministarstvo i resorni ministar. Za ovaj najnoviji, od danas, da su porodice krizni štabovi, a članovi porodica kontrolori smo i sami znali i za to nam niste ni potrebni.Svi navodi iznešeni u ovom tekstu su lični stav autora i ne odražavaju nužno stavove redakcije. KoSSev nije autor teksta. 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.