Nenad Radosavljević: Komentar dana

Komentariše: Nenad Radosavljević

Predsednik Kosova, Hašim Tači, rekao je da su u petak u Beloj kući formalizovani napori njegovih razgovora sa visokim američkim zvaničnicima u poslednje dve godine. Prema njegovim rečima, sporazumom u petak odbijeno je ono što on naziva „zaverama i predrasudama“. Tači je naveo da je na svim sastancima koje je imao sa američkim predsednikom Donaldom Trampom, razgovarao o njegovim procenama Kosova.

Kakav provokator! Pazi molim te „na svim sastancima sa Trampom”. To znači da se ovaj naš jadničak radovao nizašta, tj. samo za jedan jedini sastanak i pri tome za ponižavanje, hoklicu i flomaster, kojim je uzgred potpisao štetan sporazum sa potrčkom sa druge strane koji je samo formalizator.

Stranka slobode i pravde je saopštila da će nova metodologija pristupanja Evropskoj Uniji, koja proces pridruživanja vezuje za vrednosti, „u potpunosti razobličiti prirodu autokratskog režima Aleksandra Vučića i potvrditi da je Srbija zarobljena država“. SSP je konstatovala poslanici Evropskog parlamenta „utvrdili da je Srbija zabeležila pad u ključnim oblastima poput slobode medija, vladavine prava i borbe protiv korupcije“.

Ja zaista znam šta znači pad ako nema kuda dalje da se pada. Ova nesloboda medija i ova pljačka i otimačina su dno dna i kraj. Nema dalje.

Bivša ambasadorka Srbije u Rusiji Jelica Kurjak izjavila je za Betu da dokument koji je predsednik Aleksandar Vučić potpisao u Vašingtonu nije obavezujući jer se ne radi o međunarodnom sporazumu koji bi bio ratifikovan u organima zakonodavne vlasti. Ambasadorka je navela da Srbija, kao ni njena delegacija u Vašingtonu, nije znala sadržaj dokumenta, jer o tim stavkama se nije raspravljalo u Skupštini Srbije ili u bilo kojem drugom nadležnom državnom organu. Podsetila je na to da je pre odlaska Vučićeve delegacije u Vašington rečeno da je sporazum ekonomskog karaktera, „međutim dobili smo dokument u kojem se nalazi nekoliko političkih tačaka o kojima uopšte nije razgovarano“. Ona je ocenila da dogovori u Vašingtonu mogu da doprinesu poboljšanju ekonomske saradnje Beograda i Prištine, ali mogu da imaju i negativne posledice na saradnju za zemljama članicama Arapske lige, kao i sa Turskom, koje su već kritički reagovale na odluku da se srpska ambasada premesti u Jerusalim.

Ozbiljan i analitički temeljan pristup lakrdiji u Vašingtonu.

Epidemiolog Branislav Tiodorović izjavio je da povratak u Srbiju 25.000 turista sa letovanja iz inostranstva može uticati na povećanje broja zaraženih u toku septembra, da početak školske godine sa sobom može doneti određene rizike kad je zaražavanje u pitanju, ali i da je broj obolelih od korone direktno vezan za nepoštovanje mera. On je naveo da je važno da studenti, koji dolaze sa onih teritorija gde je epidemiološka situacija lošija u odnosu na Srbiju, poštuju mere i budu na oprezu.

Velike nade polažu u turiste koji se vraćaju, školarce i studente koji se mešaju pa sve trljaju ruke „biće nastavak, biće nastavak”… Još da im je da udari i običan grip pa da opet budu važni. Trenutno nisu interesantni, a uz to su i dosadni sa sve njihovim maskama, distancama, procenama i pikovima talasa.Svi navodi iznešeni u ovom tekstu su lični stav autora i ne odražavaju nužno stavove redakcije. KoSSev nije autor teksta. Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.