Nenad Radosavljević: Komentar dana

Komentariše: Nenad Radosavljević

Predsednik Kosova Hašim Tači osudio je napad na srpske hodočasnike koji se dogodio u nedelju, u blizini Istoka nadomak Peći. „U našem društvu i našoj zemlji, bez diskriminacije, svi uživaju pravo na slobodu kretanja i ispovedanja religije,“ napisao je Tači na svom Fejsbuk nalogu. Tači je rekao da oni koji ne poštuju ova prava i narušavaju međunacionalnu harmoniju, uglavnom štete državi Kosovo.

Ajd’ osuda. To je u redu. Ali društvo bez diskriminacije gde se, inače, uživa u međunacionalnoj harmoniji – Kosovo zaista nije, i nažalost, još uvek je mnogo više onih zbog kojih to nije i dugo neće biti, od onih drugih.

Rešenje u vezi s Kosovom nije jedini uslov na putu Srbije ka EU. Sprovođenje reformi u oblasti vladavine prava, osnovnih prava i dobrog upravljanja – ostaje srž procesa proširenja – rekao je evropski komesar Johanes Han.

 To znači potreban ali ne I dovoljan uslov, kao u matematici. A to meni zvuči kao možete Kosovo i da ostavite, predate, prodate, razmenite, razgraničite i šta vam sve padne na pamet, ali još mnogo toga ima iz vas da iscedimo. Pa ako je tako, zašto ne pređemo na te druge uslove a ovaj neka ga za kraj. Naš ili EU.

Osnivač udruženja „Solidarnost za Kosovo“, francuski humanitarac Arno Gujon, ovlastio je svog advokata da podnese tužbu Upravnom sudu Kosova na rešenje kosovskog ministarstva unutrašnjih poslova o zabrani ulaska u pokrajinu, pošto je odbilo žalbu na odluku donetu 10. septembra. Ali ukoliko ne uspemo, žalićemo se i Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu – rekao je.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Kosova, Upravni sud Kosova, Evropski sud za ljudska prava u Strazburu??? Navijam za francuskog humanitarca, kao i naš narod kome bi mogao pomoći. Ipak, sumnjam u uspeh ove njegove poslednje misije-borbe za ljudska prava. Voleo bih da grešim i da uspe u borbi protiv troglave aždaje, pa da nastavi sa svojim humanim poslom.

Poslanici srpskog parlamenta iz pojedinih opozicionih stranaka izjavili su za RTK da zvanična politika Srbije u dijalogu sa Kosovom nije utvrđena u Skupštini Srbije i upozoravaju da je predlog o razgraničenju neprihvatljiv. Predsednik Srbije pregovara o svom predlogu o razgraničenju sa Kosovom, pa taj svoj predlog proglašava propalim, a o tome se nisu izjasnili ni građani, ni institucije Srbije, ocenjuju predstavnici parlamentarnih opozicionih stranaka.

Ko to ima toliko vremena da se danima bavi razgraničavanjem? Svako razgraničenje je potvrđivanje jednog od dva razgraničena dela nezavisnim, a čovek, predsednik, onaj što se drao sinoć u Kraljevu lepo kaže da od proglašenja nezavisnosti nema ništa. I svi kojima se izvikao vidim da mu veruju. Neki su se doduše krstili, ali takvi nisu bili u hali.Svi navodi iznešeni u ovom tekstu su lični stav autora i ne odražavaju nužno stavove redakcije. KoSSev nije autor teksta. 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.