Nenad Radenković – Jero: Pesnici su poslednji kosovski junaci

Jero knjiga Odvikavanje od Gospoda

„Kosovo je odavno prešlo u nadležnost poezije i pesnici su poslednji kosovski junaci. Jedan od njih je i pesnik Jero Kosovac, alias, Nenad Radenković, koji čuva to Kosovo ravno, stihovano i onebesano“, napisao je Matija Bećković za poznatog pesnika sa Severa Kosova.

Od Nenada Radenkovića – Jera, umetnika otvorene čulnosti, velikog senzibiliteta i emocije, pesnika koji u poeziju koju piše unosi nešto noviju misao i formu, stiže nova knjiga pesama „Odvikavanje od Gospoda“. Bećkovićeve reči nalaze se na koricama knjige.

Zašto „Odvikavanje od Gospoda“?

Autor otkriva da provokativan naslov potiče od emocije koju nosi i čulnog doživljaja planetarnog i lokalnog okruženja.

„Ogroman jaz između bogatih i siromašnih, odustvo je empatije, morala…“ objašnjava svoj doživljaj okoline.

„U knjizi ima desetak ljubavnih pesama, od pedeset koliko ih je ukupno. Među njima ima i pesama posvećenih ličnostima, koje su mi drage i koje poštujem. Tu se našla i pesma posvećena Oliveru Ivanoviću, Patrijarhu Pavlu, mitropolitu Amfilohiju, Ani Jovanović – majci Vasilija Ostroškog“, dodaje Radenković.

Zbirka pesama „Odvikavanje od Gospoda“ biće predstavljena 26. oktobra u 16 časova na ovogodišnjem Međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu.

Na objedinjenom štandu Kancelarije za Kosovo i Metohiju, o ovoj knjizi govoriće Radomir Stojanović i Ranko Đinović, dok će program voditi Jasmina Stoiljković. Izdavač je Novinsko izdavačko – grafičko javno preduzeće „Panorama“.

Kroz poeziju nastoji da „proveje“ misli sa kojima negoduje, ono na šta bi da ukaže kao na „pretnju, elementarnu nepogodu i cunami“ ono što ugrožava i buduće generacije.

U društvu dominiraju mediokriteti, a sistem vrednosti „postavljen je naglavačke“.

Nenad Radenković Jero
Foto: KoSSev

Jero upravo to vidi kao moderno odvikavanje od Gospoda:

„Tolika količina nemorala, rijaliti koncepcija, koje ciljano svakodnevno imaju zadatak da moralno i estetski unište moral mladog čoveka“.

„Zar odvikavanje od Gospoda nije to kada srpska Akademija nauke i umetnosti, koja treba da bude štit za naš istorijski identitet, za našu kulturu i biće, odnosno predsednik te Akademije – kaže da Kosovo nije najskuplja srpska reč„.

Nezadovoljan je time da se, kako naglašava, Srpskoj pravoslavnoj crkvi „otima imovina“, a da „opet ta SPC, na čelu sa patrijarhom, dodeljuje najviša znamenja i ordenje ljudima koji javno zagovaraju podelu Kosova i Metohije“.

„Bez da se zapita kome ćemo (dati) narod južno od Ibra, kome ćemo sve te manastire, našu baštinu, naš mit, ono na čemu se zasniva srpski duh, identitet i budućnost“.

Razočaran je i proslavom osam vekova autokefalnosti SPC, koja je, kako kaže, prošla nezapaženo i trajala isto koliko i Guča ili Exit.

To su misli koje su kao lični doživljaji pesnikovog sveta Odvikavanje od Gospoda našle put da se pretoče u stihove nove zbirke.

To su stvari koje mene proganjaju i razlog zašto je moje stvaralaštvo poezija obojena tim stradalnim i neizvesnim putem kojem se ne zna kraj

Nenad Radenković Jero rođen je u Grabovcu, nedaleko od Zvečana. Gimnaziju je završio u Kosovskoj Mitrovici, a Akademiju likovnih umetnosti u Prištini, u klasi Svetomira Arsića Basare. Poeziju piše još od gimnazijskih dana. Autor je knjiga pesama „Povorka sa tuđim nogama“, „Iskonija“, „Poetika leleka“, „Zemljani petao“ i „Crna kreda“. Piše eseje, kritike i  prikaze. Dobitnik je više nagrada, među kojima su nagrada Zlatni pesnički prsten, nagrada Lazar Vučković, Zlatno pero Despota Stefana Lazarevića, i Zlatna značka Kulturno prosvetne zajednice Srbije. Njegova  poezija prevođena je na ruski, španski i rumunski jezik.

 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.