Nemačka utvrđuje da li je Kosovo na listi "bezbednih zemalja" kako bi odbila zahteve za azil kosovskih migranata

Nemačka će verovatno do kraja godine odbiti 75000 zahteva za azil koji su uglavnom podneli migranti iz zemalja jugoistočne Evrope, javili su nemački mediji i Russia Today. Novim merama Nemačka će usled poslednje krize sa izbeglicama sa bliskog istoka koji trese Balkan i zapadnu Evropu, umesto dosadašnjih tzv. ekonomskih migranata sa Balkana i istočne Evrope, prihvatiti hiljade izbeglica koje beže sa rata zahvaćenog bliskog istoka.

Skoro svih 75.000 zahteva azilanata iz zapadnobalkanskih zemalja biće verovatno odbijeni, potvrdio je za nemački Špigl predsednik federalne kancelarije za migrante i izbeglice Manfred Šmit, javila je Russia Today.

Nemačka je od početka ove godine već deportovala više od 10.000 ljudi, uglavnom iz Srbije i Makedonije, što je bio broj na nivou cele 2014. godine, dok se iste, prošle godine, oko 13.000 migranata "dobrovoljno" vratilo. 

Nemačka vlada želi da svoje napore sada koncentriše na primanje izbeglica sa bliskog istoka usled rata koji tamo besni, a da istovremeno ograniči priliv tzv. ekonomskih migranata iz "bezbednih zemalja" kao što su "Srbija, Makedonija i Bosna i Hercegovina. 

"Albanija, Crna Gora i Kosovo sada su predmet razgovora da li da se uključe na listu bezbednih zemalja", javlja Russia Today.

Priča o Mađarskoj i migrantima počela sa migrantima sa Kosova

Krajem prošle i početkom ove godine, u fokusu javnosti su se našli izveštaji o povećanom prilivu od nekoliko desetina hiljada migranata sa Kosova.

Još sredinom februara, pre krize sa "migrantima" kako se u javnosti odomaćio izraz za hiljade izbeglica koje pristižu u Evropu sa bliskog istoka, i preko Mađarse ulaze u EU, mađarska policija u pograničnom Čongradu privela 326 ilegalnih migranata mahom sa Kosova, a krajem januara su austrijske vlasti odjednom uhapsile 95 ovih migranata sa Kosova.

Krajem prošle i početkom ove godine sa Kosova za centralnu Srbiju, svake večeri je odlazilo od 10 do 15 punih autobusa ovih migranata koji bi potom ilegalno prelazili granicu sa Mađarskom. Prema službenim podacima Ministarstva unutrašnjih poslova Kosova, od septembra prošle do kraja januara ove godine, oko 40.000 građana je napustilo Kosovo, a od januara do marta, iz zemalja Zapadne Evrope na Kosovo se vratilo 618 migranata. Od toga se dobrovoljno vratilo 281, dok je deportovano 337 lica.

Nemačka, Austrija i Švajcarska su zemlje iz kojih se najviše vraćaju stanovnici Kosova, a posebno oni koji su izašli na ilegalan način. Po povratku, oni se ipak suočavaju sa nestašicom hrane, nezaposleni su i bez socijalne pomoći "lokalnih i državnih institucija". Ostali su bez krova nad glavom, bez automobila koje su prodali, kako bi migrirali, pisali su kosovski mediji početkom godine.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.