Nemačka protiv uspostavljanja kosovske ambasade u Jerusalimu

Izvor: Zeri (Tekst je izvorno preveden sa albanskog; sinoćno izdanje)

Nemačka je zvanično pokazala da ne stoji uz Kosovo u otvaranju kosovske ambasade u Jerusalimu.

Stav o ovome ukratko je dat iz kabineta kancelarke Angele Merkel, izveštava Klan Kosova.

„Nemačka vlada čestita Kosovu na priznanju od strane Izraela. Istovremeno vam skrećemo pažnju na jedinstven stav Evropske unije u vezi sa glavnim gradom Izraela i zbog toga se sve ambasade EU nalaze u Tel Avivu“, kaže se u odgovoru vlade iz Berlina.

Pre nedelju dana, samo dan nakon potpisivanja uzajamnog priznanja između Kosova i Izraela, portparol Evropske unije kazao je da prenos kosovske diplomatske misije u sveto mesto nije u skladu sa težnjama Kosova ka integraciji.

EU je pokazala veliki problem u odnosu na zvaničnu Prištinu.

Od 27 država članica, pet njih ne priznaje Kosovo kao nezavisnu i suverenu državu.

Faruk Ajeti iz austrijskog Instituta za međunarodne odnose u Beču naglašava da bi države koje teže članstvu u EU svoju spoljnu politiku morale uskladiti sa politikom Brisela.

Ali, prema njegovim rečima, Evropa pokazuje dvostruke standarde prema Kosovu, jer mala država kakvo je ono ne može imati toliko uticaja na međunarodnoj sceni.

Priznanje Kosova i Izraela rezultat je obaveza koje su potpisane za ekonomsku normalizaciju u Beloj kući 4. septembra 2020.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.