Nemačka na Kosovu traga za 987 tela vojnika Vermahta

Izvor: Klan Kosova (Tekst je izvorno preveden sa albanskog; jučerašnje izdanje)

Savezna Republika Nemačka ima podatke da je veliki broj nemačkih vojnika poginuo na Kosovu tokom Drugog svetskog rata.

Detalje je u saopštenju dostavila memačka komisija za brigu o ratnim grobnicama u komunikaciji, javlja Kljan Kosova.

„Znamo za 987 poginulih vojnika Vermahta na području današnjeg Kosova. Sporazum o pitanju ratnih grobnica između dve strane još nije potpisan. Kada budemo mogli da radimo na Kosovu i da ekshumiramo mrtve, tamo ćemo izgraditi i spomen obeležje. Sigurno ćemo pronaći odgovarajuće mesto za ratnu grobnicu u konsultaciji sa lokalnim vlastima.“

Grobovi dvojice vojnika oružanih snaga iz doba Hitlera, poznatih kao Vermaht, otkriveni su pre nekoliko nedelja u Popovu u Podujevu.

Nađeni su na imanju porodice Redža u ovom selu. Vođe dotičnog fisa su već 1944. sahranili Nemce poginule u borbi sa partizanima na njihovom imanju.

Porodica Llapja je 77 godina ovaj događaj držala u tajnosti, sve do jula 2021. godine.

Identifikovani su metalnim pločama sa serijskim brojem, kostima lobanje ili češljem za kosu. Iskopavanja su izvedena u saradnji lokalnih i nemačkih vlasti i njihovog kontingenta KFOR -a.

„Ako pronađemo ove vrste pločica ili druge predmete, poput venčanog prstena koji pružaju podatke o identitetu pokojnika, mi ćemo zajedno sa Saveznim arhivom u Berlinu pokušati da ih identifikujemo kako bismo obavestili njihovu rodbinu“, navodi se između pstaog u saopštenju.

KoSSev: „Priču mi je ispričao moj tata. Nemci i balisti su tada ratovali protiv partizana i onda su ti vojnici tu ubijeni. Kod nas Albanaca je tradicija da mrte ne treba dirati, bez obzira čiji su“, kazao je Sulejman Redža nedavno za Dojče vele koji je prvi izvestio o ovom slulčaju. O tome se podsetite u:

Tajni grobovi nemačkih vojnika Vermahta na Kosovu

 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.