Nemačka ambasada izdala 13 hiljada viza za dugotrajni boravak tokom 2018

Nemačka viza
Foto: Zeri

Izvor: Zeri (Tekst je izvorno preveden sa albanskog, osim naslova koji je adaptiran; jučerašnje izdanje)

Novi Zakon o imigraciji kvalifikovane radne snage koji je usvojila Nemačka, a koji će stupiti na snagu u martu ove godine, oživeo je nadu za kosovske građane koji traže posao u EU. Ovaj zakon omogućava kvalifikovanim radnicima sa stručnim obrazovanjem iz zemalja izvan Evropske unije (trećih zemalja) da lako emigriraju u Nemačku, prenosi list Zeri.

S druge strane, samo u 2018. godini nemačka ambasada u Prištini izdala je oko 13 hiljada radnih viza za građane Kosova. Iako se u službenom odgovoru ove ambasade za Zeri navodi da još uvek nema relevantnih podataka o zahtevima za vizu za 2019. godinu, za 2018. godinu izdato je oko 13 hiljada radnih viza.

Zvaničnici nemačke ambasade pre nekoliko meseci rekli su za Zeri da su u 2018. godini izdali ukupno 38 hiljada viza, od kojih je 13 hiljade za studiranje ili za rad u Nemačkoj. „Tokom 2018. godine, nemačka ambasada u Prištini izdala je oko 38 hiljada viza. Od toga oko 25 hiljade viza za kratkotrajni boravak (tzv. turističke Šengen vize i za poslovna putovanja itd.) i oko 13 hiljada viza za dugotrajni boravak (spajanje porodice, rad, studije i sl.)“, navodi se u odgovoru ove ambasade za Zeri.

Trend izdavanja nemačkih viza za stanovnike Kosova za 2019. godinu izgleda će biti isti kao i prošle godine.

„Prema aktuelnom razvoju događaja, izgleda da će cifre za 2019. godinu biti približne referentnom periodu u godini pre toga. Nemačka ambasada u Prištini je poslednjih godina značajno povećala svoj kapacitet za obradu zahteva za vizu. Međutim, broj zahteva i dalje prevazilazi kapacitet Ambasade. Stoga su čekanja neizbežna“, navodi se u odgovoru ambasade.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.