Nema sednice kosovske skupštine do 17. februara, međunarodna zajednica daje dijalogu još jednu šansu

Izvor: Klan Kosova (tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Skupština Kosova neće održati sednicu pre 17. februara, kada će se održati protest koji su organizovale tri opozicione stranke – Pokret "Samoopredeljenje", Alijansa za budućnost Kosova i Inicijativa za Kosovo. To tvrde međunarodni izvori koje je Klan Kosova kontaktirao u petak.

Oni navode da su premijer Kosova, Isa Mustafa i njegov zamenik, Hašim Tači, tokom dana održali sastanak sa ambasadorima država Kvinte, tokom kojeg je došlo do dogovora da se vanredna sednica za predsedničke izbore ne održi tokom vikenda, ili početkom sledeće nedelje.

Ove zahteve je ozbiljno razmatrala aktuelna vladajuća koalicija tokom ove nedelje.

Stav zemalja Kvinte o nesastajanju poslanika usledio je nakon toga što su predstavnici međunarodne istakli da ne žele da se sednica "prokrijumčari", već da se predstavnicima opoziciji da šansa da budu učesnici u sali.

Međunarodni napori žele da obezbede miran i demokratski ambijent u Skupštini, kako ne bi dali prostora da se (Skupština) iskoristi za nasilne scene, navodi Klan Kosova.

Za dijalog strana na Kosovu zalaže se i sekretar, Džon Keri, koji će u nedelju posetiti Albaniju.

Očekuje se da strane ulože napore da postignu mogući dogovor.

PDK, LDK i lista Srpska neće biti u stanju da u potpunosti razviju raspravu na sednici, zbog brojnih izostanaka kosovskih poslanika, od kojih su neki u inostranstvu.

Konsultacije sa ambasadorima o toku događaja vodi predsednik Parlamenta Kosova, Kadri Veselji.

Veselji je održao sastanke sa italijanskim ambasadorom Andreasom Feraresom i francuskom ambasadorkom Mariz Davije.

Predsednik Skupštine je tokom dana rekao medijima da će predsednik biti izabran veoma brzo, ali nije naveo datum.

O izboru Hašima Tačija za predsednika govorio je i predsednik AAK, Ramuš Haradinaj.

On je na forumu u organizaciji Pokreta FOL rekao da bi potencijalni izbor Tačija probudio krizu na Kosovu i iziritirao već nesrećne građane u zemlji.

U međuvremenu, alternativna sala Skupštine, u kojoj je bilo mnogo sastanaka i gde je usvojen niz nacrta zakona, promenila je izgled.

To pokazuje koliko je promena napravljeno i da se ona priprema za narednu sednicu parlamenta. Moguće je da će se u istoj prostoriji odabrati sledeći predsednik zemlje.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.