Nema rešavanja kosovskog pitanja sa ultimatumima, tu su pregovori i dogovori

Neće biti neprijatnih iznenađenja u Vašingtonu, kazao je srpski ministar spoljnih poslova Ivica Daćić.

On je gostujući u jutarnjem programu RTS kazao da je za uspešno iznenađenje potrebno dvoje ili troje učesnika, a da srpska strana nije deo toga.

„Mi u tom iznađenju sigurno učestvovati nećemo, odnosno, nećemo dozvoliti da budemo izmanipulisani. Sam Predsednik Vučić je rekao da svi razgovori koje je on vodio sa Grenelom su išli ka tome da će se razgovarati o ekonomiji i da će to biti glavne teme. Ukoliko neko pokuša da politički deo na mala vrata ugura u neke papire ili predloge sporazuma ili svega ostalog, predsednik Vučić je rekao da to nije prihvatljivo“, rekao je Dačić.

„Ako su pametni, nikada nam neće postaviti ultimatum“

Upitan za tvrdnju predsednika skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju Milovana Drecuna da će posrednik EU za dijalog Miroslav Lajčak u Briselu na sastanku „baciti“ predlog koji će podrazumevati „neku vrstu dogovora ali da će biti u formi ultimatuma“, Dačić kaže da je previše rano da se o tome govori.

„Kada neko hoće da vam da neki ultimatum, obično je to jedan koji može da vam da ultimatum, ne može sada da bude pet ultimatuma. U suštini nek se dogovore ko će da nam da taj ultimatum. Ja lično mislim, ako su pametni, nikada to neće uraditi, jer znaju da mi to nikada nećemo da prihvatimo, istakao je.

Umesto ultimatuma, tu su pregovori i dogovori. Objašnjava da je upravo to samo po sebi „veliki napredak“, jer je Srbija do 2012, kada je započeo politički deo dijaloga, zapravo započela da razgovara na visokom nivou i da je bila konstruktivna.

„Tako ćemo postupati i dalje ali nikada nećemo dozvoliti da sada neko nešto politički traži od nas. Mi smo imali suviše tih nekih ultimatuma koji ništa nisu doneli“, takođe je kazao.

Podsetio je na to da kosovski pregovarači 2012, nisu „uopšte hteli da razgovaraju“.

„Pa ako je pitanje rešeno, šta će nam ponovo ultimatum?! Očigledno da nije rešeno do sada, sigurno neće biti rešeno i na dalje. Na takav način može da se reši samo uz uvažavanje interesa srpskog i albanskog naroda“, ocenio je Dačić za RTS.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.