Neki bitni političari sa Kosova biće optuženi na ljeto

Izvor: Info-ks/Zeri (tekst je izvorno preuzet i nije lektorisan)

U izvještaju se navodi da Parlament Kosova mora odobriti osnivanje Specijalnog suda sa sjedištem van Kosova o ozbiljnim optužbama za teške zločine počinjene tokom i poslije rata, u periodu od 1998. do 1999. godine, prenosi portal "Zëri".

U izvještaju se također dodaje da Parlament po svaku cijenu mora nastaviti mandat međunarodne misije EULEX kako bi ova misija nastavila sa istragama ozbiljih zločina i politički osjetljivim na Kosovu.
 
"Parlament bi trebalo da glasa DA na oba pitanja kako bi pokazao vladavinu prava uzima ozbiljno i posvećen je donošenju pravde za ozbiljne zloupotrebe", rekla je Lotte Leicht, direktorka Human Rights Watch u EU.
 
Pitanja koja će biti istražena i procesuirana od strane Specijalnog suda su ratni zločini, terorizam, organizirani kriminal i ozbiljne korupcije, navodi se dalje u izvještaju Human Rights Watch-a.
 
U izvještaju nisu zaboravili spomenuti i trgovinu organima za koju postoje optužbe švicarskog senatora Dicka Martyja. Spomenuto je i to da su žrtve trgovine organima bili Srbi i pripadnici romske zajednice.
 
A zašto ovaj Sud neće imati svoj centar na Kosovu u izvještaju se objašnjava da uprkos napretku, sudski sistem je i dalje slab, sa neadekvatnom sigurnošću za sudije, sudsko osoblje i tužioce.
 
Tako će Specijalni sud usmjeriti svoje istrage zasnovane na posebnom Task Force-u koji se već nekoliko mjeseci bavi ovim pitanjem. Čak se dodaje da ova task Force privodi kraju svoju istragu.
 
Najvažniji dio izvještaja je taj u kome se navodi da će "Neki bitni političari sa Kosova biti među potencijalnim optuženicima".
 
Prema izvještaju početak prvih procesa Specijalnog suda biće na ljeto ove godine.
 
"Osnivanje ovog suda van Kosova je imperativ za integritet i vjerodostojnost procesa. Znajući da je mnogim svjedocima prijećeno smrću, a čak su i neki u prošlosti i eliminisani, niko se ne bi složio da svjedoči na Kosovu", rekla je direktorka Lochte koja je na kraju dodala:
 
"Kosovo je napredovalo mnogo u ovih 15 godina nakon rata. Međutim kada međunarodne sudije na Kosovu kažu da tamo sudski sistem nije spreman da se suoči sa osjetljivim političkim slučajevima, Parlament Kosova treba poslušati i djelovati za dobrobit naroda na Kosovu".

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.