Nejasno kako će biti rešen problem bojkota kampanje

Izvor: RTK2 (tekst je izvorno preuzet i nije lektorisan)

Član Centralne izborne komisije iz srpske zajednice Nenad Rikalo izjavio je za RTK2 da su pojedini srpski politički subjekti zamrzli izbornu kampanju zato što su birački odbori nasilno promenjeni i zato što je nejasna raspodela mandata.

Nenad Rikalo je rekao da su novonastale promene u okviru predizborne kampanje srpskih partija posledica odluka CIK-a. 
 
“Četiri opštine na severu obustavile su, odnosno zamrzle sve aktivnosti predizborne kampanje. Jedan politički subjekt G.I. Srpska prekinula je kampanju. Birački odbori, koji su predloženi od strane opštinske izborne komisije, na sednici Centralne izborne komisije na nasilan način su promenjeni”, rekao je Rikalo.
 
Dodao je da je drugi problem pitanje podele mandata.
 
“Ustav predviđa da se prekine sa rezervisanim mestima, da se nastavi sa zagarantovanim mestima. Ustav i zakon nisu u skladu, odnosno postoje članovi koji jasno definišu, odnosno ne definišu pojedine oblasti”, rekao je Rikalo gostujući u Jutarnjem programu.
 
On je ocenio da je u toku predizborne kampanje veoma teško doći do rešenja za ovakve probleme.
 
“Šta će se dešavati zaista ne znam. Znam da su intenzivni razgovori u toku”, kazao je on.
 
Prema njegovom mišljenju “međunarodna zajednica ne želi da se upliće u rešavanje problema i da je to njihov zvaničan stav, jer po njihovom mišljenju, ove probleme treba rešavati na lokalnom nivou”.
 
Nenad Rikalo navodi da je konačan broj glasača na biračkim spiskovima na Kosovu 1.783.454.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.