Naučnici otkrili novi soj koronavirusa sa više mutacija

Foto: KoSSev / Ilustracija

Južnoafrički naučnici otkrili su novi soj koronavirusa s više mutacija, ali tek treba da odrede da li je zaraznija ili otporna na imunitet stečen vakcinisanjem ili prethodnom zarazom.

Nova varijanta, poznata kao C.1.2, otkrivena je u maju, a dosad se proširila na većinu južnoafričkih provincija i još sedam zemalja u Africi, Evropi, Aziji i Okeaniji, navodi se u istraživanju koje čeka recenziju.

Sadrži brojne mutacije povezane s drugim varijantama, uz povećanu transmisiju i smanjenu osetljivost na neutralizujuća antitela, ali one se javljaju u različitoj kombinaciji i naučnici još nisu sigurni kako utiču na ponašanje virusa.

Sprovode se laboratorijska testiranja da se utvrdi u kojoj meri antitela mogu da neutralizuju novu varijantu.

Južna Afrika bila je prva zemlja koja je otkrila beta varijantu, jednu od četiri “zabrinjavajuće” prema Svetskoj zdravstvenoj organizaciji (SZO).

Veruje se da se beta lakše širi od izvorne verzije koronavirusa koji uzrokuje kovid-19 i postoje dokazi da su vakcine protiv nje manje efikasne, pa su neke zemlje ograničile putovanja u i iz Južne Afrike.

Ričard Lesels, specijalist za zarazne bolesti i jedan od autora istraživanja, rekao je da pojava C.1.2. govori da “pandemija još nije gotova i da virus još uvek traži načine kako bi potencijalno postao zarazniji”.

Lesels je rekao da ljudi u ovoj fazi ne bi trebalo da se previše uznemiravaju i da će se varijante s više mutacija i dalje pojavljivati u pandemiji.

N1

 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.