Savršeni pčelar: Trinaestogodišnji Lazar iz Jošanice

Lazar Pavlović
Lazar Pavlović, FOTO: RTV Mir, screenshot, Youtube

Lazar Pavlović iz Jošanice kod Leposavića ljubav prema pčelama gaji od svoje šeste godine. Sada, sa trinaest, pravi je mali predavač od kojeg svako ko je početnik može da uči o pčelarstvu. Svoju budućnost Lazar vidi upravo u poslu sa pčelama, a nada se da će jednog dana imati i savremeniju opremu za rad. Prilog snimile kolege sa RTV Mira.

Lazar je prve košnice dobio od bakinih prijatelja. Danas ih ima 30, uz koje gotovo uvek provodi svoje slobodno vreme.

„Danas ćemo da vadimo ramove iz sprata,“ objašnjava Lazar ekipi RTV Mira, dok u rukama drži posebna klešta za ovaj posao:

„Ova klešta koristimo kada vadimo ramove. Ako se zalepe, mi uhvatimo ram, očistimo, pa izvadimo.“

„Na ramu su pčele, one su tako lepo izvukle saće, sve su uradile, a ako ne mogu da ih istresem, onda, uzeću mekanu četku, da ih ne bih povredio,“ objašnjava dalje proces rada mali Lazar dok u rukama drži ram prepun pčela.

On je, takođe, pokazao kako se koristi dimilica, kojima se umiruju pčele nakon otvaranja košnice.

Pčelu je opisao kao „vrednu životinju“ koja „ide na pašu, donosi nektar, luči polen i stvara med“.

U težim poslovima Lazaru pomažu ostali članovi porodice. Odnedavno ima i veliku podršku mlađe sestre Nikoline, koja je uz Lazara zavolela pčelarstvo.

„Pomažem mu da stavljamo sprat, ramove, da hranimo pčele,“ kaže Nikolina.

Lazar svoju budućnost vidi u pčelarstvu, pa mašta da će jednog dana da ima savremeniju opremu, kao i prostoriju za skladištenje meda.

„Savremenija oprema mi je potrebna, a kao što vidite, uvećavaju mi se rojevi, sve mi se uvećava, ja ne mogu to više ručno da okrećem, bole ruke,“ kaže Lazar sa samopouzdanjem iskusnog pčelara.

Trodnevni posao mogao bi, dodaje dalje, da završi za samo jedan dan kada bi imao „električni pogon, topionik voska, kao i još neku košnicu“.

Svoje znanje o pčelarstvu Lazar je stekao od najboljih, ali nesebično ga deli sa svima koji imaju ljubav prema ovom hobiju. Na kraju poručuje:

„Ja se nadam da ste od mene danas naučili savršeno pčelarstvo.“

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.