„NATO treba da poveća svoje vojno prisustvo na Kosovu“

Bivši švedski diplomata Karl Bilt
Bivši švedski diplomata Karl Bilt, Foto: RTK2

Bivši švedski diplomata Karl Bilt, koji se tokom 90-ih godina isključivo bavio političkim događajima i sukobima na Balkanu, izjavio je da NATO treba da poveća svoje vojno prisustvo na Kosovu i u Bosni i Hercegovini jer su u toku razgovori o pomeranju granice, piše Gazeta Ekspress, prenosi Zeri.

„Moja preporuka za NATO i EU je da se poveća prisustvo vojnih snaga na Kosovu i u Bosni, zbog nestabilnosti,” napisao je Bilt na Tviteru, i prokomentarisao ideju o korekciji granica između Kosova i Srbije.

Švedski diplomata je ranije isticao da bi ideja o pomeranju granice između Kosova i Srbije mogla da postane presedan za druge zemlje u regionu, posebno u slučaju Bosne i Hercegovine i Republike Srpske.

Bilt je služio kao specijalni izaslanik EU u bivšoj Jugoslaviji od juna 1995. godine, a učestvovao je na Konferenciji kada je potpisan Dejtonski mirovni sporazum.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.