NATO neće podržati formiranje vojske Kosova

U kosovskoj javnosti je otvoreno pitanje statusa Snaga bezbednosti Kosova. Mediji su propratili komentare kosovskih političkih lidera, kao i međunarodne zajednice, na ovu temu. Portal KoSSev vam prenosi sumirani pregled iz kosovske štampe.

Obećanja o transformaciji Snaga bezbednosti Kosova – deo „predizborne retorike za internu upotrebu“ političkih lidera Kosova

Izjave kosovskih političkih lidera o transformisanju Snaga bezbednosti Kosova (SBK) u kosovsku vojsku (u formaciju koja bi se zvala Oružane snage Kosova), diplomate u NATO-u nazivaju predizbornom retorikom za internu upotrebu i veruju da će kosovske vlasti održati obećanje da neće napraviti nijedan korak u vezi sa SBK bez prethodnih konsultacija sa NATO-om.

Diplomate iz Brisela potvrđuju da su zemlje koje nisu priznale nezavisnost Kosova, Španija posebno, protiv planova da se NATO jače angažuje kako bi se unapredila saradnja sa SBK. Čak i zemlje koje razmišljaju o podršci unapređenju SBK-a, komentarišu da ovakva predizborna retorika može naneti štetu. Neke od zemalja su mišljenja da SBK u ovom trenutku treba postepeno da uzima učešće na međunarodnim i regionalnim sastancima o bezbednosti, iako nisu sigurne kako bi ovo moglo biti prihvaćeno u Savetu NATO-a.  

U NATO-u su upoznati i sa izjavama nekih kosovskih političkih lidera koje se odnose i na obećanje o skorom ulasku u NATO, ali ne žele da ih komentarišu. Neformalno, u NATO-u izražavaju čuđenje zbog izjava kosovskih političkih lidera jer se one mnogo razlikuju od onoga što ti isti lideri kažu na zvaničnim sastancima NATO-a. Generalni sekretar NATO-a Anders Razmusen (Anders Rasmussen) je i rekao u intervjuu za Koha Ditore da "nikada nije od kosovskih političkih lidera čuo da žele da SBK pretvore u kosovsku vojsku". Razmusen je ovo izjavio upravo u trenutku kada je kosovski ministar SBK-a, Agim Čeku, rekao da će SBK uskoro prerasti u vojsku. I danas u NATO-u kažu da isti lideri daju različite izjave na Kosovu za unutrašnje potrebe, a da nešto sasvim drugo pričaju u Briselu.

List Zeri piše da je formiranje nove ‘uniformisane snage’ na Kosovu – Oružanih snaga Kosova, šef kosovske vlade pompezno objavio tokom proslave šestogodišnjice nezavisnosti, te da je Hašim Tači nekoliko dana tu vest objavljivao na svim profilima, ali ne objašnjavajući detaljnije prirodu najavljene bezbednosne snage. Međutim, isto "zadovoljstvo" ne deli i Generalni štab NATO-a u Briselu iz kog navode da NATO u to nije bio uključen.

U kratkom saopštenju za Zeri, poslatom putem elektronske pošte objavljen je zvanični stav NATO-a: "Upoznati smo sa izjavama prištinskih vlasti (o formiranju SBK-a). To je interno pitanje lokalnih institucija. NATO trenutno podržava razvoj Snaga bezbednosti Kosova (SBK) u okvirima originalne misije i mandata tima koji je formiran za savetovanje i vezu sa NATO-om". U ovom odgovoru je drugačiji sadržaj od izjava zvaničnika Tačijeve Vlade da za formiranje Oružanih snaga Kosova imaju 'saglasnost Brisela, tačnije NATO-a i Evropske unije'.  

 

 

 

 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.