Nastavljeno suđenje za barikade u Zubinom Potoku

Danas je u Osnovnom sudu u Severnoj Mitrovici nastavljeno suđenje osmorici Srba iz Zubinog Potoka  – Slobodanu Sovrliću, Slavoljubu Veličkoviću, Bobanu Janićijeviću, Rodoljubu Tomoviću, Žarku Jakšiću, Urošu Božoviću, Branku Đuroviću i Draganu Raduloviću – koji se terete za više krivičnih dela, od kojih je najteže napad na osoblje UN-a, to jest EULEX-a, 2012. godine, u vreme nakon takozvane julske krize. Suđenje je nastavljeno svedočenjem četiri svedoka iz Zubinog Potoka, među kojima je bio i kosovski policajac srpske nacionalnosti policijske stanice u Zubinom Potoku. Nijedan od svedoka, međutim, nije povezao okrivljene sa delima koji im se stavljaju na teret, a kako se već prekosutra, 29. jula, očekuje saslušanje novih svedoka – policajaca EULEX-a, kraj suđenja osmorici mladića može da bude i ročište koje je zakazano sredinom avgusta. U sudnici su danas bili prisutni svi sem jednog optuženog – Slavoljuba Veličkovića, kojem se sudi u bekstvu. Sudsko veće činile su EULEX-ove sudije, uz predsedavajućeg veća – sudije Dariusa Sielickija, koji je predsedavao sudskim većem i u slučaju Drenička grupa 1 i 2. Sielicki je ovaj slučaj preuzeo od sudije Franciske Fiser. 

Današnji svedoci su govorili o događajima iz maja i aprila 2012. godine. Tako su tri svedokinje govorile o događaju od 30. maja 2012, kada je u centru Zubinog Potoka navodno napadnuto jedno vozilo u pokretu, a četvrti svedok – kosovski policajac, svedočio je o događaju iz aprila, u kojem je kod sela Varage navodno napadnut konvoj vozila EULEX-a, pri čemu je naneta šteta vozilima, a gde su navodno bili napadnuti i policajci EULEX-a. Međutim, svedoci nisu nijednog okrivljenog povezali sa ovim događajima.

"Suđenje je bilo u funkciji saslušanja nekoliko svedoka optužbe. Međutim, mogli ste iz njihovih izjava da zaključite da oni ni jednom jedinom rečju ne inkriminišu bilo koga od okrivljenih koji se nalaze u ovom predmetu, niti je bilo čega što bi moglo da potkrepi optužnicu međunarodnog tužioca Paskala Parsunsa, kojom on ove ljude optužuje za veći broj krivičnih dela. Dakle, ništa spektakularno, sem što može da se kaže da za sada tužilac nije izveo nijedan dokaz koji potkrepljuje njegovu optužnicu," rekao je za KoSSev nakon današnjeg roćišta jedan od branioca, advokat Miodrag Brkljač. 

Kraj suđenja možda već u avgustu

Sovrlić pušten da se brani sa slobode

Slobodan Sovrlić na ovo ročište nije došao iz zatvora u Severnoj Mitrovici, jer je u međuvremenu pušten da se brani sa slobode, a nakon što je proveo više od godinu dana u sudskom pritvoru. Tokom današnjeg ročišta i sam sudija je poručio da se nada da Sovrlić neće razočarati niti njega, niti njegovog branioca, Dobricu Lazića, s obzirom na to da je Sovrlić pušten uz kauciju i garancije svoje odbrane. 


Povezani članci:

Osmorica Srba iz Zubinog Potoka: "Nismo krivi"; suđenje zatvoreno za javnost?

EULEX podigao optužnicu protiv osmorice Srba iz Zubinog Potoka u vezi sa barikadama

Brkljač je, s obzirom na dinamiku ispitivanja svedoka, naveo i da se u "najidealnijem slučaju", kraj procesa, nakon ročišta koje će se održati prekosutra, može očekivati u avgustu za kada su zakazana još dva ročišta. 

"Ne očekujem da će to dugo trajati, jer su još dva dana suđenja planirana za avgust – 18. i 19. Ali, ukoliko bude išlo ovom dinamikom kako sada ide, ja nemam razloga da sumnjam da se to neće završiti 19. avgusta. Drugim rečima, očekujem da bi to moglo da bude okončano u sredu – 19. avgusta. Saslušanje svedoka će trajati i za sredu su preostala svedočenja tri EULEX-ova policajca, da bi zatim okrivljeni dali svoju odbranu, što je jedan dan i jedan dan ostaje za završnu reč tužioca i odbrane," rekao je on. 

Okrivljeni se terete za više dela

Osmorica Srba iz Zubing Potoka se terete za više različitih dela, među kojima su – ugrožavanje osoblja Ujedinjenih nacija i pridruženog osoblja, sprečavanje službenog lica u obavljanju službenih dužnosti, napad na službeno lice koje obavlja službenu dužnost, učestvovanje u masi koja vrši krivično delo, oštećenje pokretne imovine i krađa. Kao najteže krivično delo klasifikuje se ugrožavanje osoblja UN-a. 

Optužnicu protiv osmorice Srba podigao je u oktobru prošle godine EULEX-ov tužilac, Paskal Parsuns, a prvo ročište je održano iz drugog puta u novembru – prvo 7. novembra, a zatim 18. 

Prvo ročište je samo delimično održano, jer se tada odbrana požalila na to da im je tužilaštvo, umesto dotadašnje prakse dostavljanja materijala u pisanoj formi, uručilo materijal u elektronskoj, navevši da je to učinjeno protivzakonito – materijal od više hiljada stranica advokatima je tada uručen na diskovima, ali su neki od njih tada i odbili da prime diskete. 

Na ročištu 18. novembra prošle godine, koje je trajalo do kasnih večernjih sati, svi optuženi, posle čitanja optužnice, izjasnili su se da nisu krivi. 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.