Nastavljeno suđenje petorici Srba

Danas je u sudu u Severnoj Mitrovici nastavljeno suđenje Oliveru Ivanoviću i još četvorici Srba – Dragoljubu Delibašiću, Nebojši Vujačiću, Iliji Vujačiću i Aleksandru Lazoviću. U prvom delu današnjeg suđenja, svedočio je svedok optužbe i navodno oštećeni – Šefki Kasumi. Svedok je odgovarao na pitanja tužioca u vezi sa događajima koji su se dešavali 14-og aprila 1999. godine – a za koje se tereti Oliver Ivanović.

Svedok optužbe i navodno oštećeni Šefki Kasumi je na pitanje tužioca da li ostaje pri svojim ranije datim izjavama optužbe protiv Ivanovića, odgovorio potvrdno.

On je rekao da se tog dana, 14. aprila 1999. godine, nalazio kod Ise Mustafe, zajedno sa svojom suprugom i troje dece, kada je, kako navodi, "regularna srpska vojska došla, isterala ih, odvojila ženu i decu, muškarce su stavili uz zid, pretresli ih". Nakon toga, su ih, kako kaže, odveli i predali policiji, a zatim je, kako je svedok posvedečio, "počela egzekucija".

Na pitanje tužioca kako su vojnici bili obučeni – svedok je odgovorio: "Nosili su vojne uniforme."

Tužilac: "Koje boje su bile te uniforme?"

Svedok: "Kamuflažne, zelene i crne."

Tužilac: "Da li možete da kažete sudu da li su ti vojnici bili naoružani?"

Svedok: "Da, nosili su automatsku pušku."

Tužilac: "Kada su ti vojnici došli, šta su rekli – koji je njihov razlog?"

Svedok: "Isterali su nas iz kuća, a razlog – morate da napustite kuću i odete u Albaniju."

Svedok nije mogao da odgovori koliko je tačno vojnika bilo, ali je rekao da ih je bilo "više od deset". Svedok je, takođe, na pitanje da li je prepoznao nekog među tim vojnicima, odgovorio negativno.

Tužilac: "Jeste li videli da su imali neko naređenje?"

Svedok: "Ništa."

Tužilac: "Da li su Vam rekli po čijem naređenju postupaju?"

Svedok: "Ne, ništa, nismo smeli da pitamo."

Na pitanje tužioca da odgovori šta su vojnici rekli  kada su odvojili muškarce, svedok je rekao:

"Rekli su, prvo ćemo vas pretresti, onda ćemo vas predati policiji – oni koji su čisti, biće pušteni, oni koji su OVK, biće uhapšeni."

Svedok je kazao da su ih isti vojnici isterali iz kuće i odveli do policije. Prema njegovim rečima, bilo ih je devetorica Albanaca koji su 'predati' policijskim službenicima "u plavim kamuflažnim uniformama" gde je, kako je rekao, "bez reči počela egzekucija".

Tužilac: "Da li ste prepoznali nekog od policijskih službenika?"

Svedok: "Jedino koga sam video tokom pokreta kada smo išli 'najviše' prema ulici, kad smo se približili stambenim zgradama je bio Oliver koji je u tom trenutku imao podignutu masku, ali čim nas je video, onda je spustio masku na lice."

Tužilac: "Koji Oliver?"

Svedok: "Ivanović."

Tužilac: "Da li je bio naoružan?"

Svedok: "Da."

Tužilac: "Kako je bio naoružan?"

Svedok: "Imao je automatsku pušku, nisam video da li je imao pištolj."

Tužilac: "Da li je imao nešto na glavi?"

Svedok: "Da. Kapu, kao masku."

Tužilac: "Da li ste videli Olivera da je razgovarao sa nekim od policijskih službenika?"

Svedok: "Ne, nisam to video, jer je to bio veoma kratak vremenski period."

Prema rečima svedoka, tog dana su ubijena četvorica Albanaca, pet je preživelo, među kojima i sam svedok. Kako je rekao, jedan policijski službenik je "naredio da se prekine sa egzekucijom."

Posle toga su ih (grupu Albanaca, prim.red.), kako navodi svedok, "vratili na glavnu ulicu i uputili u pravcu autobuske stanice".

Na putu ih je, kako je svedok kazao, "pratio džip, sve do raskrsnice preko Mokre Gore", da bi im potom rekli – "pravac autobuska stanica, pa Albanija".

Suđenje se nastavlja u popodnevnim časovima ispitavanjem svedoka od strane odbrane Olivera Ivanovića i pretresnog veća.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.