Nastavlja se bitka za granice Mitrovice

Izvor: Lajmi.net (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Gradonačelnici dve opštine – Južne i Severne Mitrovice, Agim Bahtiri i Goran Rakić, nastavljaju bitku za granice koje razdvajaju ove dve opštine.

Bahtiri želi da poštuje Ahtisarijev paket, a Rakić tvrdi da četiri albanska sela južno, i čitav tok reke Ibar, pripadaju Severnoj Mitrovici.

Definisanje granice između dve opštine – Južne i Severne Mitrovice ostao je izazov za gradonačelnike – Bahtirija i Rakića, i u 2016. 

Bitka za granice počela je nakon 25. avgusta prošle godine, a nastaviće se i u 2016., jer je to pitanje deo sporazuma postignutih u Briselu, gde su bila prisutna i dva gradonačelnika.

Pored sporazuma o revitalizaciji mosta na Ibru, za koji je Kancelarija EU na Kosovu objavila tender, sve ostalo ostaje kao što je bilo. Zelena barikada koju oni nazivaju "Park mira" je ostala nepokolebljiva, ali je sa svih strana okružena limenim pločama, dok se gradonačelnici Bahtiri i Rakić, nikada nisu složili da uspostave granicu između dve opštine.

Gradonačelnik Južne Mitrovice, Agim Bahtiri, insistira na tome da se uspostavi granica prema preporukama koje proizilaze iz Ahtisarijevog paketa, dok Rakić traži mnogo više – da opštini gde je predsednik Privremenog organa, strukture uspostavljene od strane Vlade Srbije, Aleksandar Spirić – budu dodata četiri albanska sela koja trenutno pripadaju južnom delu Mitrovice – Suvi Do, Guševac, Vinarce, Vidomiriće, kao i čitav tok reke Ibar.

Na ovaj način, Rakić i drugi srpski ideolozi žele da naprave veliku severnu Mitrovicu.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.