Nastavak dijaloga Beograda i Prištine: Vučić i Mustafa danas u Briselu

Sastankom premijera Srbije Aleksandra Vučića i kosovskog premijera Ise Mustafe, dijalog između Beograda i Prištine biće nastavljen danas u Briselu, potvrđeno je iz Evropske unije. Dijalog na najvišem nivou vodiće se uz posredovanje visoke predstavnice Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost, Federike Mogerini. Glavna tema današnjih razgovora, kako je ranije najavljivano iz Beograda, biće sprovođenje sporazuma o Zajednici srpskih opština, ali će, kako je takođe najavljivano u međuvremenu, jedna od tema biti i slučaj lidera GI SDP Olivera Ivanovića. Iako je iz Prištine, sa druge strane, prethodno otišla poruka da bez preporuke za viznu liberalizaciju za Kosovo, njegov premijer Isa Mustafa neće otputovati u Brisel, on će ipak prisustvovati današnjim razgovorima u Briselu.

Pred put u Brisel, Aleksandar Vučić je istakao da tim Beograda "uvek ide i nosi dobru volju, ide da razgovara o onome što je dogovoreno 25. avgusta", ali i podsetio upravo na promenu odluke iz Prištine o odlasku na razgovore.

"Nikad ne dajem snažne izjave kojima bi trebalo da dobijem mnogo glasova kao što su oni radili. Podsetiću, rekli su pre 10 dana da neće ni za živu glavu u Brisel. Nasmejao sam se i rekao – ići će kao bele lale," kazao je Vučić za RTS.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Marko Đurić, jutros je iz Brisela, za istu televiziju, podsetio da je Srbija "mnogo učinila" kada je reč o normalizaciji odnosa sa Prištinom, te i da je sprovela mnogo toga što je do sada dogovoreno, zbog čega očekuju sada da i druga strana postupi isto.

"Mi smo u razgovorima koji će se danas voditi oni koji očekuju ispunjenje obaveza prema nama," poručio je Đurić.

On je, međutim, dodao da "poslednjih sedam-osam meseci nismo videli Prištinu da sprovodi u delo dogovore" , kao i da će "pritisak" danas u Briselu tokom razgovora biti "usmeren u tom pravcu".

Đurić je ranije najavio da će tema današnjih razgovora dvojice premijera biti sprovođenje dogovora o Zajednici srpskih opština koja još uvek nije formirana, te da mora biti doneta izvršna uredba o njenom osnivanju na način na koji je dogovoreno 25. avgusta prošle godine.

Pored Zajednice srpskih opština, za stolom u Briselu naći će se i slučaj Olivera Ivanovića, kao i njegovo, kako je Đurić rekao, pravo na fer suđenje koje je, kako je dalje ocenio, izostalo u dosadašnjem procesu.

Za razliku od Beograda, iz Prištine za sada nema detalja o temi današnjih razgovora. Iz Prištine je krajem decembra saopšteno da će kosovska strana za sastanak u Briselu predložiti pitanja vazdušnog i železničkog saobraćaja, kao i demarkaciju "granice sa Srbijom", "uzajamno priznanje dve zemlje", ratnu odštetu,  a kosovski premijer Mustafa izjavio je tada da "ima i stvari koje su ostale nezavršene, kao što je raspuštanje paralelnih srpskih struktura".

Tokom prošle nedelje održali su se sastanci ekspertskih timova Beograda i Prištinea na njima je dogovoreno da sprovođenje sporazuma o međusobnom priznavanju diploma počne 1. marta. To je u međuvremenu potvrdila i kosovska ministarka za dijalog sa Beogradom, Edita Tahiri.

Poslednji sastanak dvojice premijera koji je za rezultat imao potpisivanje četiri sporazuma bio je 25. avgusta, takođe u Briselu.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.