Napad na kancelarije kosovske predsednice: "Pretnja stabilnosti i ustavnom poretku"

Vlada Kosova osudila je jutrošnji napad Molotovljevim koktelom na kancelarije odlazeće kosovske predsednice, Atifete Jahjage. Iz ove vlade poručuju da "ovakvi akti predstavljaju pretnju za stabilnost i ustavni poredak Kosova". Kosovska predsednica jutrošnji napad ocenjuje kao "akt vandalizma". 

Jahjaga: Akt vandalizma – stvara nesigurnost za građane

U međuvremenu se oglasila i Jahjaga. Ona napad na zgradu Skupštine ocenjuje kao "akt vandalizma protiv javne i privatne imovine" i ističe da "neprihvatljive radnje koje štete javnom vlasništvu" imaju za cilj da stvore "nesigurnost".

Odlazeća predsednica Kosova "zahteva od policije i pravosuđa da istraže napad i počinioce privedu pravdi" i apeluje na javnost da "pomogne vlastima da rasvetli ovaj slučaj".

"Ovo krivično delo usmereno protiv kosovskih institucija predstavlja nastavak napada Molotovljevim koktelima na zgradu policije, Vlade, paljenja službenih i privatnih automobila, napada na kuću i porodicu Premijera," ističe u saopštenju Vlada Kosova i dodaje:

"Odgovorni nisu ni otkriveni, niti izvedeni pred lice pravde, a izostala je i reakcija javnosti."

Iz ove vlade dalje navode da "ovakve akcije podrivaju interese građana Kosova" i istovremeno pozivaju sve političke predstavnike da se suzdrže od izjava u kojima "pokušavaju da opravdaju napade na privatne kuće i javne ustanove", te da postanu "deo napora građana i Vlade Kosova za ekonomski razvoj, evroatlantske integracije i jačanje strateškog partnerstva sa SAD i drugim prijateljskim zemaljama."

Maskirana lica gađala su rano jutros Molotovljevim koktelom kancelarije odlazeće kosovske predsednice, Atifete Jahjage, koje se nalaze u zgradi kosovske skupštine u Prištini. 

U prethodne dve nedelje u Prištini se dogodio niz napada na kosovske zvaničnike i njihovu imovinu. Najskorijem napadu na kosovskog ministra socijalnog staranja, Arbana Abrašija, kada je gađan jajimaprethodili su napadi na privatnu imovinu – automobile, šefa parlamentarne grupe Demokratske lige Kosova, Ismeta Bećirija, zamenika kosovskog ministra administracije lokalne samouprave, Bajrama Gecaja i ministra poljoprivrede, Memljija Krasnićija.  

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.