Nakon Zvečana i SO Severna Mitrovica usvojila opštinski budžet za 2017.

Odbornici Skupštine opštine Severna Mitrovica usvojili su budžet za narednu godinu na jučerašnjoj sednici ove skupštine. Budžet će iznositi 5.538.163 evra i prvi je budžetski predlog sastavljen u skladu sa takozvanim cirkularom kosovskog ministarstva finansija, a usvojen u skladu sa zakonskim rokovima. Budžet bi tako, po prvi put od formiranja ove opštine, trebalo da bude operativan od početka godine za koju je i planiran.

"Ovo će biti prvi put da gotovo bez ikakve ispravke usvojimo budžet koji predlaže ministarstvo finansija," naglasio je i sam gradonačelnik Severne Mitrovice, Goran Rakić.

Šefica opštinske administracije Severne Mitrovice, Adrijana Hodžić, podsetila je na koji način su sredstva u budžetu opredeljena prema budžetskim linijama.

Budžet je usvojila ove nedelje i SO Zvečan, takođe, po prvi put od formiranja opštine, u predviđenom zakonskom roku i u skladu sa predlogom iz kosovskog ministarstva.

Budžet opštine Zvečan je za 2017. veći u odnosu na ovogodišnji, koji iznosi – 1.722.224 evra, za 481.228 evra.

Kako je objasnila, 48% budžeta opredeljeno je za kapitalne rashode, 35% na plate i dnevnice, 13% za robe i usluge. Za opštinske rashode izdvojeno je 1% od ukupnog budžeta, a 3% budžeta planirano je za subvencije i transfere.

Hodžićeva je pomenula i listu projekata o kojoj je diskutovano na Odboru za politiku i finansije, kao što su uređenje fasade trećeg solitera u multinacionalnom delu Severne Mitrovice – Tri solitera i rekonstrukcija puteva i javne rasvete, takođe u multinacionalnom delu Mitrovice – u Bošnjačkoj mahali. Ukupan iznos pomenutih projekata je 512.054 evra.

Planirana je takođe i nabavka sanitetskog vozila za ambulantu u multinacionalnom naselju – Mikro naselju, a izdvojena su sredstva – 50.000 evra za renoviranje škole u ovom delu Mitrovice, u kojoj nastavu pohađa 11 đaka albanske nacionalnosti, a uz nabavku specijalne medicinske opreme za sekundarno zdravstvo i radove na zgradama medicinske i tehničke škole i školama "Branko Radičević" i "Sveti Sava".

Podsetimo, svi budžeti opština na Severu su do sada usvajani van zakonskog roka, dok su odbornici, takođe, prvobitno usvajali budžete uvećane za više miliona u odnosu na predložene iz kosovskog ministarstva da bi, potom, ipak usvojili one koji su bili u skladu sa zahtevima centralnih kosovskih institucija. 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.