Nakon novog nasilja u kosovskom parlamentu 48-časovni pritvor za 9 poslanika opozicije

23:00 – Za devet uhapšenih poslanika kosovskih opozicionih partija određen je 48-časovni pritvor, a očekuje se i hapšenje Aljbuljene Hadžiu, koja je nakon današnjeg povređivanja u kosovskom parlamentu prebačena u Klinički centar, javljaju kosovski mediji.

Uhapšeni su: Palj Ljekaj, Besa Baftiu, Donika Kadar-Bujupi, Šćipe Pantina, Fisnik Ismailji, Enver Hoti, Teuta Hadžiu, Mutaher Haskuka i Redžep Seljimi, a svi oni se terete za "držanje u vlasništvu, kontrolu ili posedovanje oružja (gas)", i za "opstrukciju službenih lica u vršenju službene dužnosti". Policija je ranije večeras potvrdila njihovo hapšenje, ali je saopštila samo inicijale, dok su kosovski mediji objavili puna imena

19:00 – KPS potvrdila hapšenje poslanika, terete se za različita krivična dela

Kosovska policija je u najnovijem saopštenju još jednom potvrdila hapšenje poslanika Skupštine Kosova iz redova opozicije, navodeći da ih je devet privedeno, njihove inicijale, kao i to za šta se optužuju.

Četvoro poslanika – P. L (muškarac), B. B. (žena), D. K. B. (žena) i Š.P. (žena), terete se da su počinili delo "neovlašćeno posedovanje, kontrola i korišćenje oružja" (suzavac), dok se sumnja da je poslanik F.I. (muškarac) počinio delo "ometanje službenog lica u vršenju službene dužnosti".

Poslanici E.H. (muškarac), T.H. (žena), M.H. (muškarac) i R.S. (muškarac) su uhapšeni zbog sumnje da su počinili sledeća dela – "upotreba oružja ili opasnih sredstava", "ometanje službenog lica u obavljanju službene dužnosti", "izazivanje opšte opasnosti" i "neovlašćeno vlasništvo, kontrola i korišćenje oružja".

Iz policije dodaju da je poslanica A.H. na lečenju u bolnici , nakon što je izgubila svest od suzavca, i da se sumnja da je počinila dela "napad na službeno lice tokom vršenja službene dužnosti" i "neovlašćeno vlasništvo i kontrola oružja".

16:55 – Haradinaj vratio mandat poslanika; uhapšena još dva poslanika

Lider Alijanse za budućnost Kosova, Ramuš Haradinaj, odlučio je da da neopozivu ostavku na poslaničko mesto u Skupšini Kosova, a nakon „proizvoljnog proterivanja opozicionih poslanika iz parlamenta“, prenosi Lajmi.net

On je objasnio da je tokom svog mandata pokušao da ukaže na "zabrinutost zbog ozbiljnih problema u vezi sa interesom zemlje, uključujući i greške koje su napravljene potpisivanjem dva sporna sporazuma – razgraničenje i Asocijacija," ali je "ignorisan od strane uzurpatora vlasti i skupštine." On je dodao da je "jedni logični način" za poslanike opozicije da se "uzorpatori" uklone – bio suzavac. 

U međuvremenu su, kako navodi Koha, uhapšena još dva poslanika iz Samoopredeljenja – Fisnik Ismailji i Mitaher Haskuka.

15:30 – Sednica nastavljena, udaljeni poslanici opozicije u skupštinskom holu; uhapšeno još dvoje poslanika

Sednica Skupštine Kosova nastavljena je u 15 časova. Udaljeni poslanici opozicije – Ramuš Haradinaj, Aljbin Kurti i Visar Imeri nalaze se u holu skupštinske zgrade. Ispred njih stoje pripadnici obezbeđenja koji im ne daju da uđu u salu. Ispred zgrade Skupštine i dalje se nalaze okupljene pristalice opozicije.

Kosovska policija je u međuvremenu, kako prenose kosovski mediji, uhapsila još dvoje poslanika iz redova kosovske opozicije – Šćipe Pantinu iz Samoopredeljenja i Envera Hotija iz Inicijative za Kosovo.

14:30Samoopredeljenje pozvalo građane da dođu ispred zgrade parlamenta u što većem broju

Ova vlada želi da prokrijumčari krijumčara Tačija kao predsednika. Ali je Kosovu potrebno da kriminalci budu u zatvoru, ne na vlasti. Nećemo dozvoliti da Tači postane predsednik, najnovija je poruka pokreta "Samoopredeljenje" u pozivu građanima da se okupe u 14:30 u što većem broju, "što bliže" zgradi kosovske skupštine pred zakazan nastavak današnje sednice u 15 časova. Prethodno su, kako javljaju kosovski mediji, okupljeni izviždali izlazak kosovskog premijera Ise Mustafe i ministra unutrašnjih poslova Skendera Hisenija iz zgrade parlamenta, a policija je intervenisala i jedan deo demonstranata udaljila iz njihove blizine. Poziv Samoopredeljenja je objavljen preko društvenih mreža i prenosimo ga u celini:

14:50 – Policija potvrdila hapšenje 3 poslanika

Kosovska policija je u međuvremenu potvrdila da je "u skladu sa svojim dužnostima i kompetencijama da garantuje javni red i mir", preduzela "odgovarajuće pravne akcije" i uhapsila 6 osoba od kojih su tri poslanika u skupštini Kosova, a koji su osumnjičeni da su počinili krivično delo "nedozvoljeno vlasništvo, kontrola i posedovanje oružja".

Kosovski mediji su javili i da je lider AAK Ramuš Haradinaj takođe jedan od onih poslanika koji su udaljeni sa jutrošnjeg dela sednice.

"Poziv građanima i aktivistima, okupimo se zajedno ispred Skupštine u 14:30,

Poslanici ujedinjene opozicije su još jednom sprečili nastavak sednice parlamenta. Bez podnošenja ostavke čime krši Ustav, Vlada uzrokuje degeneraciju države, suvereniteta, pravde, demokratije i ekonomije na Kosovu, i ne može samo da se pretvara da ima normalne institucije.

Na današnjoj sednici 19. februara, opozicioni poslanici su bacili suzavac tri puta. Kasnije, veći deo poslanika opozicije je silom udaljen iz skupštinske sale gde predstavljaju i brane volju naroda koja je izražena  na masovnim protestima 9. januara i 17. februara. U sali skupštine je danas bilo više stražara i policije nego poslanika.

Poslanica Aljbuljena Hadžiu je ozbiljno povređena nakon brutalnog ponašanja policije i odvežena je u bolnicu. Poslanici – Donika Kadaj-Bujupi, Besa Baftiu i Palj Ljekaj, uhapšeni su. Mnogim drugima članovima parlamenta zabranjen je ulaz u skupštinu.

Van parlamenta se okupilo oko 2000 demonstranata, a broj se neprestano povećava, u podršci protestu opozicije. Pozivamo sve građane i aktiviste da se okupe što je bliže moguće zgradi parlamenta i pridruže se demonstracijama.

Delavi razočaran upotrebom suzavca

Američki ambasador na Kosovu, Greg Delavi, rekao je da je razočaran ponovnom upotrebom suzavca od strane kosovske opozicije.

"Samo dva dana nakon što smo proslavili rođendan Kosova, za žaljenje je što vidim da postoje ljudi koji pokušavaju da prekrše demokratiju," kazao je Delavi, novinarima u Prištini nakon što je napustio zgradu Parlamenta, dodajući da poziva strane da "izbegnu rečnik koji otežava mogućnost dijaloga i razvoj Kosova."

Ova vlada želi da prokrijumčari krijumčara Tačija kao predsednika. Ali je Kosovu potrebno da kriminalci budu u zatvoru, ne na vlasti. Nećemo dozvoliti da Tači postane predsenik."

13:30 – Protest ispred zgrade skupštine

Simpatizeri kosovske opozicije su u međuvremenu počeli da protestuju i ispred zgrade Skupštine Kosova.

Kako navodi Lajmi.net, protestu, prema informacijama Samoopredeljenja, za sada prisustvuje oko 1.500 demonstranata.

Koha navodi da su demonstranti počeli sa protestom revoltirani odlukom predsednika Skupštine Kadrija Veseljija da udalji sa sednice više poslanika kosovske opozicije, a da se u dvorištu zgrade vlade nalazi jedan kordon Kosovske policije.

12:50 – Nastavak sednice u 15 časova, udaljeno još 11 poslanika

Sednica Skupštine Kosova biće nastavljena u 15 časova, prenose kosovski mediji, a kako je saopšteno iz Skupštine Kosova, sa sednice je udaljeno još 11 poslanika iz redova kosovske opozicije.

Pored sedmoro prethodno udaljenih poslanika iz Samoopredeljenja, iz ovog pokreta udaljena su još dvojica – Salih Salihu i Enver Hoti, dok je iz redova Alijanse za budućnost Kosova, Ramuša Haradinaja, udaljeno devetoro poslanika – Redžep Seljimi, Ismailj Kurteši, Teuta Hadžiju, Daut Haradinaj, Besnik Bislimi, Aljbuljena Hadžiju, Zafir Beriša, Palj Ljekaj i Šukrije Bitići.

12:40 – Poslanik Samoopredeljenja iznešen iz skupštinske sale

Jedan od poslanika Samoopredeljenja, Fisnik Ismalji, koji je odlukom predsednika Skupštine, Kadrija Veseljia, udaljen sa sednice, nije svojevoljno napustio salu. Njega je obezbeđenje Skupštine iznelo iz sale.

U nastavku pogledajte video.

12:20 – Suzavac u sali kosovske skupštine po treći put

Ubrzo nakon što je predsednik Skupštine, Kadri Veselji, nastavio sednicu, poslanici opozicije su po treći put bacili suzavac u skupštinsku salu.

Koha navodi da su poslanici opozicije u međuvremenu napustili salu, a da je Veselji zatražio pauzu od 10 minuta.

11:49 – Ponovo suzavac u sali skupštine; udaljeno 7 poslanika Samoopredeljenja

Nakon što je nešto pre 12 časova nastavljena sednica Skupštine, poslanici kosovske opozicije po drugi put danas bacili su sazavac. Suzavac je ovog puta bacio poslanik Samoopredeljenja Mitaher Haskuka. 

Kako prenose kosovski mediji, u međuvremenu su Haskuka i još 6 poslanika Samoopredeljenja udaljeni sa sednice.

Sednicu Skupštine Kosova možete uživo da pratite OVDE.

Pored Haskuke udaljeni su Šćipe Pantina, Visar Imeri, Aida Derguti, Aljbin Kurti, Fisnik Ismailji i Faton Topali.

Sednica će biti nastavljena nakon pauze, a, kako takođe prenose kosovski mediji, u jednom trenutku je i predsednik Skupštine, Kadri Veselji, nosio gas masku, pozivajući poslanike da se vrate u salu.

10:40 – Kosovska skupština: Ponovo suzavac, usvojena Deklaracija protiv odluke niškog suda za 8 pripadnika OVK

Nakon što je sednica kosovske skupštine počela nešto pre 11 časova, kosovska opozicija ponovo je bacila suzavac u salu. Ipak, poslanici su usvojili Deklaraciju Skupštine protiv odluke niškog suda o dugogodišnjim zatvorskim kaznama za nekadašnje pripadnike Oslobodilačke vojske Kosova.

Predsednik skupštine, Kadri Veselji je, uprkos suzavcu uspeo da pročita Deklaraciju Skupštine Kosova kojom se osuđuje presuda srpskog suda protiv 8 pripadnika OVK, među kojima su i zamenik kosovskog parlamenta Rustem Beriša i poslanik Anton Ćuni.

Deklaracija je usvojena sa 79 glasova za, a Veselji je zatražio pauzu od 5 minuta. Za sada nije poznato ko je tačno od opozicionih poslanika bacio suzavac.

Kurti napadnut ispred zgrade Skupštine

Pre nego što je sednica počela, oko 9.40, jedan od lidera Samoopredeljenja, Aljbin Kurti, napadnut je ispred zgrade Skupštine. Njega su dva muškarca gađala jajima, a jedan od njih – S.Š. je, kako je saopšteno iz policije, ubrzo zatim priveden.

Uhapšeni S.Š. se trenutno nalazi u policijskoj stanici u Prištini, a slučaj je preuzeo i tužilac.

Kosovska opozicija od početka oktobra 2015. bojkutuje i sprečava održavanje sednica parlamenta upotrebom nasilja, uključujući i bacanje suzavca u samoj skupštinskoj sali, a pre dva dana je opozicija održala još jedan protest koji je, uprkos bojazni da bi mogao biti nasilniji, i velikom broju ljudi, završen po prvi put mirno.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.