Sa 12 srpskih povratničkih porodica u Berkovu: Najteže nam pada ograničeno vreme kretanja


U povratničkom selu Berkovo kod Kline živi dvanaest srpskih porodica među kojima ima i mlađih stanovnika i porodica sa decom, piše Radio Goraždevac.

Gotovo pod konac uređena okućnica sa procvetalim šljivikom Milovana Zuvića, povratnika u selu Berkovo kod Kline, odaje utisak uglednih i vrednih domaćina. On i njegova supruga nisu zaposleni i žive od minimalnog novčanog primanja. Pored svega, najteže im, kako kažu, pada ograničeno vreme kretanja.

‚‚2009. sam se konačno vratio kada mi se rodila ćerka. Tu sam sa suprugom i ćerkicom. Ćerka pohađa osnovnu školu u Osojanima, četvrti je razred. Što se tiče ove situacije sada, da vam kažem iskreno, veoma je teško. U ograničenom vremenu od sat i po, teško je da odete da nabavite hranu i lekove. Niko nas nije obilazio što se tiče srpskih institucija za sve ovo vreme, to sam rekao više puta i ne znam da li je neko to preneo“, kaže Milovan Zuvić.

Anastasija Berkovo
Foto: Radio Goraždevac

Milovanova jedanaestogodišnja ćerka Anastasija jedino je dete u Berkovu. Učenik je četvrtog razreda OŠ „Radoš Tošić“ u Osojanu. Međutim, sada kada škole ne rade, ne ide se više ni do Osojana.

Preko puta porodice Zuvić nalazi se domaćinstvo Radomana Jeremića. Vredne ruke ovog domaćina stvorile su bogat stočni fond svinja i junadi od kojih živi. On kaže da se efekti pomoći koja stiže iz Srbije na terenu ne osećaju.

„Ranko i ova kancelarija (za povratak i zajednice), oni nas obilaze informativno da pitaju kako smo i gde smo, i ja to pozdravljam. Nekih 280 kamiona je ušlo na Jarinje a ovde povratnici i stari, oni trajni povratnici nikakvog efekta ne vide od toga“, kaže Jeremić za Radio Goraždevac.

Prošle nedelje, mediji u Beogradu preneli su reportažu Kosovo online o tome da je 84- godišnja Budimka Živković, „poslednji predstavnik srpskog naroda u selu Berkovu“.

Budimka Živković najstarija je Srpkinja u Berkovu. Brigu o njoj vodi njena bratanica Zorica, ali često joj, kako kaže, u pomoć pritrče komšije, službenici Kancelarije za povratak i zajednice i Crveni krst.

‚‚Sada u najteže dane Zora i moj Ranko me obilaze i iz Crvenog krsta su nam doneli pakete. Doneli su nam dva paketa higijene i dva hrane. Skoro mi je doneo i Ranko (Kancelarija za zajednice i povratak), jedan paket vrednih stvari“, kaže Budimka Živković.

Ranko Kostić, službenik Kancelarije za zajednice i povratak u opštini Klina i član kriznog štaba, kaže da mu se povratnici iz Berkova ali i drugih sredina najviše obraćaju za lekove, ali i druge potrebe.

‚‚Stari najviše traže lekove, to im obezbeđujemo. Pomoć smo dobili od Ministarstva za zajednice i povratak. Oko dvadeset paketa smo podelili. Opština Klina je takođe podelila devet paketa srpskoj zajednici. Za sve što im je potrebno oni se obraćaju ovde kod mene, ja prenesem gore u štabu i to završavamo. Zahvaljujem se i predsedniku opštine koji nam je omogućio službeno vozilo da koristimo za takve stvari i za transport srpske zajednice na teritoriji opštine Klina, koji obavljamo po zahtevu građana“, kaže Ranko Kostić za Radio Goraždevac.

U selu Berkovo kod Kline, tokom procesa povratka izgrađena je 41 srpska kuća ali u selu živi samo dvanaest porodica.

Radio Goraždevac

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.