Nagrada “Dušan Bogavac” za KoSSev

Žiri odlučujuje o nagradi Dušan Bogavac za 2018

Redakcija informativnog portala KoSSev dobitinik je novinarske nagrade za etiku i hrabrost „Dušan Bogavac“ za 2018. godinu, saopštio je NUNS

U obrazloženju odluke, uz podsećanje na osnivanje KoSSeva pre četiri godine, navodi se:

„Tokom proteklih godina redakcija je, uprkos svim izazovima, smetnjama i pritiscima, uspela da odbrani principe hrabrog, časnog i nezavisnog novinarstva.“

Takvim odnosom prema žurnalističkoj profesiji, poručuju kolege iz Beograda, KoSSev je stekao veliko poverenje kako lokalne zajednice, tako i čitavog regiona.

Ove godine u užem izboru za nagradu „Dušan Bogavac“ bili su novinarke Ranka Ivanoska iz Vrbasa (VOICE), Gordana Bjeletić iz Pirota (TV N1), Tamara Grujić (RTS), redakcija portala Južne vesti iz Niša, redakcija Čačanskih novina, agencija Beta, frilenser Vladimir Kostić i kolumnista Danasa Zlatko Paković.

Žiri je radio u sastavu Milica Šarić (CINS), Bojana Pavlović (KRIK), Sanja Kljajić (Dojče vele), Slaviša Lekić (NUNS) i Filip Mladenović (Fondacija „Dušan Bogavac“).

Nagrada će biti uručena u sredu, 24. oktobra.

Redakcija portala KoSSev zahvaljuje se kolegama i javnosti na ukazanom poverenju i na tome što prate naš rad.

O Dušanu Bogavcu (1931 – 1990)

Osamdesetih godina XX veka biti istinoljubiv i hrabar novinar u Srbiji značilo je baviti se mudro i analitički problemom demokratizacije društva, traumatizovanog poluvekovnim političkim monopolom komunističke partije. Kako mirno, bez velikih trzavica, prevesti Srbiju, odnosno tadašnju SFRJ iz jednopartijskog u višepartijsko društvo, kako na civilizovan način uspostaviti demokratske institucije, kako od partijske napraviti pravnu državu?  Potraga za odgovorima na ova pitanja motivisala je pokojnog novinara Dušana Bogavca u vlastitom profesionalnom angažmanu. Animirao je veliki broj uglednih intelektualaca iz čitave Jugoslavije, sa koleginicama i kolegama je osnovao “Fond solidarnosti”, namenjen onim novinarima koji zbog svoje istinoljubivosti i hrabrosti ostaju bez sredstava za život, pisao je i objavljivao članke i knjige. Video je šta nam se sprema, javno je upozoravao na ratni scenario, predlagao je gradjanski, miran rasplet krize, kroz dijalog i pregovore.  Ni medijska hajka, ni otkaz sa posla, ni ugrožena egzistencija nisu ga sprečili da istinoljubivo i hrabro postavlja tabu pitanja. Zaustavila ga je jedino prerana smrt, u jesen 1990, u 59. godini života, kao tužan epilog proganjanja, pretnji, vredjanja i svega ostalog što sledi posleniku javne reči  na ovim prostorima kada se bavi istraživačkim i analitičkim novinarstvom.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.