Na Svetski dan ljudskih prava, kosovsko i srpsko civilno društvo pozvalo na obustavu zapaljive retorike protiv manjinskih zajednica

Nevladine organizacije i nekoliko pojedinaca sa Kosova i iz Srbije pozvali su vlade u Beogradu i Prištini, te međunarodnu zajednicu da nastave dijalog Beograda i Prištine u cilju normalizacije odnosa dva društva. Upozoravajući na zapaljivu retoriku protiv manjinskih zajednica i populistički narativ, 47 potpisnika Zajedničke izjave pozvalo je na neophodnost poštovanja prava manjina i približavanja zajednica. Istovremeno, srpsko i kosovsko civilno društvo obavezalo se da će nastaviti da daje doprinos društvenoj debati i da će proaktivno delovati u vezi sa gorućim problemima.

Oni su upozorili na to da se srpsko-albanski odnosi ne unapređuju uprkos tome što je dijalog u toku, te da se svakodnevni život građana pogoršava.

„Zabrinuti smo zbog činjenice da se dijalog koristi za odvraćanje pažnje sa važnih pitanja poput narušavanja vladavine prava, korupcije kao i izazova u oblasti ljudskih prava“, navedeno je u ovom pismu.

Vlade u Prištini i Beogradu pozvali su da se uz nastavak dijaloga „na sadržajan i održiv način“, suzdrže od zapaljive retorike protiv manjinskih zajednica i populističkih narativa o uzajamnim odnosima i istoriji i što pre sprovedu već postignute sporazume, te da se posvete uzajamnom pomirenju.

Međunarodnu zajednicu pozvali su da podrži dijalog i sporazume o normalizaciji tako da ne idu na uštrb demokratiji na Kosovu i u Srbiji, da se fokusira na suštinska pitanja umesto na rešavanje svakodnevnih sporova među stranama u dijalogu, te podrži civilno društvo u širem smislu.

Danas je Svetski dan ljudskih prava.

 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.