Na šahovskom turniru u Mitrovici dominirali mali, a sve više i devojčica

FOTO: Radio Mitrovica Sever

Danas je u Hali sportova u Kosovskoj Mitrovici održan pojedinačni šahovski turnir u organizaciji Šahovskog saveza Kosova i Metohije.

Nastupilo je 20 takmičara, iz Gračanice, Leposavića i Kosovske Mitrovice, od kojih je najmlađi imao sedam a najstariji 65 godina.

Među takmičarima bio je i veliki broj posmatrača, koji za sada šahovsko iskustvo i znanje stiču preko interneta, i beleže dobar učinak, fino rangiranje, ali se još uvek ne upuštaju u klasičan duel.

Ono što je u celoj današnjoj priči najinteresantnije je da su dominirali mladi, među njima i devojke, kojima je ova igra kažu simpatična, produhovljena i uvek drugačija u odnosu na prethodnu.

Šah mi je bio hobi, ali kasnije sam počeo da ga ozbiljnije posmatram, tako da bih voleo jednog dana da se nađem među najboljima, da budem vele majstor“, kaže 15-godišnji Mihajlo Sofronijević.

U Gračanici se sami finansiraju, ponekad usledi neka donacija od lokalnih privrednika i to su jedina sredstva kojima se održava ŠK “Vidovdan” koji trenutno okuplja oko 30 članova. Redovni su učesnici na svim turnirima u Mitrovici, Leposaviću i Zubinom Potoku, ali imaju želju da i oni to organizuju, ali bez prostorija i ozbiljnijeg odnosa zajednice za sada se to ne može postići, kaže Slobodan Maksimović iz ŠK “Vidovdan”.

Na danas održanom turniru prvo mesto osvojio je Predrag Guberinić, drugi je bio Aleksandar Kostić, a treći Rade Marković.

Radio Mitrovica Sever

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.