Na pomolu dogovor oko ZSO

Izvor: Večernje novosti (jučerašnje izdanje)

Napravljen pomak u dijalogu Beograda i Prištine oko statusa zaposlenih u Zajednici srpskih opština. Za Beograd je prihvatljiva i formulacija "zaposleni u javnom sektoru".

Iako je srpska strana insistirala da zaposleni u ZSO imaju status državnih službenika, za Beograd je prihvatljiva i formulacija "zaposleni u javnom sektoru", pošto ona jasno stavlja do znanja da ZSO nije nevladina organizacija, kako je na ovu zajednicu do sada gledala albanska strana.

Ukoliko se konačna verzija dogovora o ZSO utanači tokom narednih dana, otvorila bi se mogućnost da se do kraja jula organizuje premijerska runda dijaloga na kojoj bi Aleksandar Vučić i Isa Mustafa parafirali ovaj, a vrlo verovatno i sporazum o telekomunikacijama.

Direktor Kancelarije za KiM, Marko Đurić, danas će u Briselu učestvovati na sastancima o sprovođenju do sada postignutih dogovora sa Prištinom, pa će posle tih razgovora biti jasnije ima li šanse da se premijerska runda organizuje pred letnju pauzu u radu evropske administracije.

Uoči odlaska u Brisel, Đurić je izjavio da je Priština politikom opstruiranja i stalnog odugovlačenja sprovođenja ključnih elemenata Prvog sporazuma "prokockala ekskluzivni status miljenika Brisela".

Novi dogovor dveju strana "crno na belo" bio bi jak argument Evropskoj komisiji da u pregovorima o članstvu sa Srbijom načini sledeći korak i prva pregovaračka poglavlja otvori na jesen ili, najkasnije, do kraja godine.

Novosti

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.