Na Merdaru ne može sa srpskim pasošem, samo sa srpskom ličnom kartom?

Merdare prelaz dan
FOTO: KoSSev

Nekoliko građana koji su koristili prelaz Merdare javili su se redakciji RTK2 da im je onemogućen ulazak na Kosovo, jer su prilkom kontrole dokumenata putnika policijskim službenicima dali na uvid pasoše izdate od strane Policijskih uprava gradova u Srbiji.

Prema rečima ljudi koji su želeli da ostanu anonimni, na prelazu su im policijski službenici saopštili „da nije moguće preći sa pasošem izdatim od strane PU gradova u Srbiji, već je važeća i priznata dokumentacija lična karta, odnosno važeći izvod sa fotografijom za decu”.

Na pitanje RTK2 upućeno Kosovskoj policiji da li je ova informacija tačna, Kosovska policija je odgovorila:

„Kada se radi o slobodi kretanja/prelasku preko granice između Republike Kosovo i Republike Srbije, to je regulisano Sporazumom o slobodi kretanja iz 2011. godine, na šta možete da se pozovete kao službeni odgovor“, navodi se u odgovoru Kosovske policije.

Briselskim sporazumom o slobodi kretanja koji se nalazi i na zvaničnoj stranici Kancelarije za KIM predviđeno je sledeće:

1. Stanovnici svake strane treba da budu u mogućnosti da slobodno putuju u okviru ili preko teritorije druge strane.

2. Svaka strana će primenjivati, čim to bude bilo operativno izvodlјivo, sistem ličnih karata za putovanja stanovnika druge strane preko granice/administrativne linije.

3. Svaka strana može primenjivati sistem kojim će lične karte biti praćene pisanim ‘ulaznim/izlaznim’ dokumentima za stanovnike druge strane koji žele da tranzitno putuju u treću zemlјu.

Danas u prepodnevnim satima na prelazu Merdare bez dužih zadržavanja

„Proveli smo deo odmora na Kosovu i sada se vraćamo za Nemačku. Sve je dobro, nema gužve i nema nikakvih problema“ .

„Sve je u najboljem redu, ne čeka se puno i ide brzo“, kažu putnici.

I saobraćanje vozila iz pravca centralne Srbije odvija se normalno. Za ulazak na Kosovo na prelazu Merdare jutros su se vozila zadržavala u proseku od 10 do 15 minuta.

„Sa odmora smo, sve smo brzo završili i nije bilo nikakvih  problema. Idemo na Kosovo da se još malo odmorimo, a onda nazad“.

„Sve je u najboljem redu, nema problema“, rekli su putnici.

Još jedan talas većih gužvi očekuje se predstojećeg vikenda, a posle toga priliv putnika i vozila trebalo bi da bude mnogo manji.

RTK2

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.