Na Kosovu svako četvrto dete mlađe od pet godina živi u siromaštvu

Danas se obeležava Međunarodni dan deteta. Na Kosovu svako četvrto dete mlađe od pet godina živi u najsiromašnijim domaćinstvima, jedan je od nalaza iz istraživanja višestrukih pokazatelja UNICEF-a (MICS) za 2020. godine.

U najnovijem izveštaju 34 organizacija kosovskog civilnog sektora o ljudskim pravima na Kosovu za 2020. godinu, u delu koji se tiče dečijih prava navodi se da je situacija zabrinjavajuća u pogledu siromaštva u detinjstvu i da se deca iz zajednica Roma, Aškalija  i Egipćana i dalje kategorišu sa najgorim položajem.

Na Kosovu na svakih 1.000 rođenih, 16 dece umre pre nego što dočekaju peti rođendan, pri čemu se 70 posto ovih smrti dogodi u prvom mesecu života, dok je taj broj gotovo dva puta veći među decom iz zajednica Roma, Egipćana i Aškalija, podaci su istog istraživanja.

Takođe, u izveštaju se navodi i da je osam procenata dece uzrasta od 2 do 17 godina prijavilo funkcionalne poteškoće u najmanje jednom domenu (npr. vid, sluh, hodanje, komunikacija i učenje), dok je taj procenat još veći – 14% među decom iz zajednica Roma, Aškalija i Egipćana.

Izveštaj se bavio i dečijem radom, pa je tako 5,3 procenta dece između 5 i 17 godina bilo uključeno u rad, dok je ovaj među decom Roma, Egipćana i Aškalija, još viši sa 6,9 procenata.

Međunarodni dan dece je proglašen 1925. godine na Svetskoj konferenciji o dobrobiti dece u Ženevi, a zvanično je 1. jun usvojen kao Međunarodni dan dece 1950. godine.

Tokom 1. juna obično se organizuju dešavanja namenjena deci, a posebno se pominju prava dece na život u miru, zdravstvenu zaštitu i skladan razvoj.

Izveštaj kosovskog civilnog društva je napravljen u okviru projekta pod nazivom „Angažovanje sa civilnim društvom u oblasti ljudskih prava praćenje i izveštavanje“, a uz podršku UNMIK-a i Kancelarije Visokog komesara za ljudska prava Ujedinjenih nacija (OHCHR).Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.