Na Kosovu će biti smešteno oko 2.000 Avganistanaca

Kosovski ministar unutrašnjih poslova, Đeljalj Svećlja (Xhelal Sveçla), izjavio je za Radio Slobodna Evropa (RSE) da se očekuje da će na Kosovo stići oko 2.000 Avganistanaca.

Kako je dodao, institucije Kosova se po tom pitanju regularno koordinišu sa američkim saveznicima u Avganistanu, NATO-u i na Kosovu.

Za sada, još uvek nije poznat tačan datum njihovog dolaska.

„To je pitanje organizacije celog ovog procesa evakuacije avganistanskih državljana sa aerodroma u Kabulu prema trećim zemljama, a potom kod nas na Kosovu. Ovo je neverovatno veliki, logistički proces američke vojske, ali i ostalih NATO saveznika i prema tome nemamo tačan sat, dan ili datum njihovog dolaska. Mi smo na usluzi, u kontinuiranom kontaktu, bilo sa zvaničnicima ovde, bilo sa američkim zvaničnicima na licu mesta“, naveo je on.

Kako dodaje, trenutno se razmatra nekoliko lokacija na Kosovu gde će oni biti smešteni.

Ministar unutrašnjih poslova je takođe rekao da osobe koje će doći na Kosovo iz Avganistana neće boraviti dugo, te da im Kosovo može pružiti privremenu zaštitu do godinu dana.

„Doći će svi oni koji su, prema proceni naših saveznika, u riziku, i zajedno sa svojim porodicama“, dodaje Svećlja.

On je takođe istakao da će svi oni podleći procesu verifikacije, bilo od strane kosovskih saveznika, ali i same države Kosovo.

Radio Slobodna Evropa

Povezane vesti:

Rama za CNN: Albanija će primiti 4,000 Avganistanaca

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.