Na KiM-u po prvi put okrugli stolovi u okviru unutrašnjeg dijaloga, prisustvuju Selaković i Kozarev

Na Kosovu i Metohiji se po prvi put, sutra i prekosutra – održavaju okrugli stolovi u okviru unutrašnjeg dijaloga o Kosovu, potvrđeno je iz Kancelarije za KiM. Za ove okrugle stolove, za razliku od onih prethodno održanih u Beogradu, nije najavljeno prisustvo predsednika Radne grupe za pružanje podrške vođenju unutrašnjeg dijaloga i direktora ove kancelarije, Marka Đurića, već njegovog zamenika u kancelariji Vlade Srbije – Dušana Kozareva. Prisustvovaće i generalni sekretar Predsednika Srbije, Nikola Selaković. Dvoje zvaničnika će takođe uručiti donacije Srbima u tri kosovsko-metohijska mesta.

Prvi okrugli sto održava se sutra u Lapljem Selu od 13 časova, u sali „Tropikana“. Organizuje ga Srpski nacionalni forum, čija je delegacija prethodno imala i sastanak sa predsednikom Srbije, Aleksandrom Vučićem. 

Ovom razgovoru je, kako je to ranije najavio član predsedništva SNF-a, Momčilo Trajković – trebalo da prisustvuju i direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Marko Đurić i predstavnici Srpske liste.

Beogradska delegacije će takođe, sutra, u 11.30, u Pasjanu uručiti kombi vozilo Zdravstvenom centru Gnjilane, dok će u 16 časova, u selu Donja Brnjica kod Gračanice, uručiti traktor porodici Miladinović.

U četvrtak, 8. marta, u 13 časova, u selu Bresnica kod Zvečana, uručiće porodici Vasović traktor.

"Donacije kombi vozila i dva traktora koje su predviđene tokom ove posete predstavlјaju nastavak akcije koja se realizuje u cilјu pomoći srpskom stanovništvu na Kosovu i Metohiji, nakon nedavnog razgovora predsednika Srbije sa građanima u Laplјem Selu" – podsećaju iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju. 

Poseta Predsednika Srbije usledila je nakon ubistva jednog od najpoznatijeg lidera Srba sa KiM-a, Olivera Ivanovića, a u nameri da smiri tenzije i strah među Srbima. 

Drugi okrugli sto u okviru unutrašnjeg dijaloga održava se dan kasnije – 8. marta, u Kosovskoj Mitrovici.

Od 10 časova, u amfiteatru Medicinskog fakulteta, Selaković i Kozarev prisustvovaće okruglom stolu, kako navode iz Kancelarije za KiM – omladine i studenata sa KiM, a pod nazivom „Perspektive visokog obrazovanja na Kosovu i Metohiji."

Najavljeni okrugli stolovi su prvi koji se održavaju na KiM-u u okviru unutrašnjeg dijaloga, a od kako je zvanično počeo 31. oktobra 2017. godine, održavanjem prvog razgovora. 

Ovi okrugli stolovi organizuju se nakon što je predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, prošle godine u javnosti predstavio temu Unutrašnji dijalog u vezi sa Kosovom i Metohijom, objavivši u dnevnom listu Blic 24. jula tekst "Zašto nam je potreban unutrašnji dijalog o Kosovu?".

Od tada, brojni su komentari i reakcije u vezi sa ovom političkom inicijativom, dok je srpska opozicija najavila da u dijalogu, koji naziva lažnim, neće učestvovati. O reakcijama i prethodno održanim okruglim stolovima čitajte na našoj tematskoj stranici O inicijativi Predsednika Srbije za unutrašnji dijalog o KiM-u.

Podsetimo, Predsednik Srbije je, u međuvremenu, najavio da će krajem marta, odnosno početkom aprila izneti u javnost svoj predlog za KiM.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.